14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Počelo rušenje lansirne stanice u Kumboru

Rušenje lansirne stanice - foto Boka News
Rušenje lansirne stanice – foto Boka News

U Kumboru je počelo rušenje torpedno lansirne rampe ili kako smo je popularno u Boki zvali, lansirne stanice, simbola jednog vremena. Stanica koja je u krugu bivše vojne kasarne služila za ispitivanje torpeda, koju je prije Drugog svjetskog rata konstruisao pomorski kapetan Miroslav Štumberger nestaje pod čekićima jakih mašina. Na njenom mjestu biće izgrađena nova marina u sklopu budućeg kompleksa „Portonovi“.

Izgrađena je između dva rata za potrebe testiranja torpeda, okrenuta je u pravcu Tivta jer je tu širina zaliva najveća i bilo je dovoljno mjesta za testiranja. Stariji mještani Kumbora pričali su da bi se znalo desiti da torpedo (naravno bez aktivne glave) “zaluta” i završi po okolnim plažama.

U doba Austrougarske monarhije i Kraljevine Jugoslavije kasarna u Kumboru bila je kolijevka razvoja torpednog naoružanja.

Na “mostu” su postojale šine za vagonete, koje vode do torpednih radionica u kasarni. Kada je vojska prestala koristiti za te namjene služila je kao privezište za brodove JRM koji bi dolazili u Kumbor.

Lansirno torpedna stanica
Lansirno torpedna stanica

Iako je bilo obećanja da će simbol jednog vremena biti sačuvan i poslužiti kao atrakcija, za koju su se uvjek turisti interesovali, pogotovo oni sa kruzera, lansirna stanica pomalo ali sigurno nestaje.

Lansirna stanica, kao zanimljiva i atraktivna istorijska priča svugdje u svijetu bi bila sačuvana i postala bi dio turističke ponude u sklopu budućeg turističkog kompleksa ali ne i u sklopu Portonovi kompleksa. Ostaju nam samo stare fotografije i sjećanje…

Lansirna stanica
Lansirna stanica
Portonovi
Portonovi

Najčitanije