15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Počelo Svijetsko prvenstvo u jedrenju u Hagu

Jedenje – The Hague, The Netherlands is hosting the 2023

Svjetsko prvenstvo u jedrenju počelo je danas na regatnom polju u Hagu u Holandiji. Ovo je najvažnije takmičenje za olimpijsko jedrenje u ovoj godini, s obzirom na to da se jedriličari bore za prve viza za Olimpijske igre.

Uzdanice Crne Gore Milivoj Dukić i Ilija Marković nisu počeli takmičenje u skladu sa očekivanjima i nadanjima.

Milivoj Dukić, koji je tri puta bio učesnik Igara, odjedrio je mnogo bolje od Markovića, zauzeo je 31 i 12 mjesto, pa je trenutno na 40. mjestu. Sa ove pozicije, koja vodi u finale, odnosno zlatnu grupu, trenutno nije blizu olimpijske vize.

Ilija Marković je očigledno izgoreo u prevelikoj želji. Prvu regatu je završio na 63. mjestu, zatim je na startu zabilježio prestup i na kraju prvog dana nalazi se na 133. mjestu.

Jedrenje – The Hague, The Netherlands is hosting the 2023 Allianz Sailing World Championships from 11th to 20th August 2023. 

Na programu su su još dva kvalifikaciona dana, odnosno četiri regate, a samim tim i dovoljno prilika da Dukić i Marković poprave plasman.

Mjesto na Olimpijskim igrama u klasi ILCA 7 na ovom takmičenju može da obezbjedi svega 16 nacija. Države učesnice šampionata planete, mogu da imaju samo jednog jedriličara na OI u Parizu.

Trenutno, lidersku poziciju drži Tonči Stipanović iz Hrvatske koji je zauzeo dva prva mjesta, slijede ga Majkl Beket iz Velike Britanije i Pavlos Kontides sa Kipra.

Najčitanije