23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Grčkoj građani traže slobodan pristup plažama

U Grčkoj građani traže slobodan pristup plažama Foto: STRINGER / Reuters

Pod pritiskom građana koji zahtijevaju slobodan pristup plažama koji je često otežan mnoštvom ležaljki i suncobrana, grčke su vlasti nedavno pojačale kontrole, rekao je gradonačelnik otoka Parosa.

Iako je i ranije kršenje zakona o slobodnom pristupu moru bilo često, ovoga ljeta problem se pogoršao i zahvaljujući pokretu građana pojačane su kontrole, rekao je Markos Kovaios.

Krajem jula društvene mreže obišla je fotografija koja prikazuje okupljanje stotina građana na plaži na Parosu koji mašu transparentom s natpisom “Reclaim the beach” (“Vratimo plaže”).

Od tada su na društvenim mrežama objavljene brojne fotografije i video snimke koji prikazuju plaže okupirane ležaljkama po često pretjeranim cijenama.

Hashtag “kinima petsetas” (“pokret ručnika”) postao je jedan od prvih trendova na Twitteru, preimenovanom u X.

Spomenute mobilizacije dogodile su se i na drugim turističkim otocima – Mikonosu, Naksosu, Kreti, ali i u odmaralištima na kopnu.

-Želimo da javni prostori, poput onih uz more, budu slobodni, pristupačni, besplatni i čisti. Ništa manje, sažima na X-u kolektiv “Aktivni građani”.

Prema grčkom zakonu, tvrtke ili barovi na plaži u blizini obale moraju ostaviti slobodan prostor od najmanje 50 posto površine plaže, kako bi se osigurao pristup moru.

U slučaju kršenja zakona gradske vlasti moraju prijaviti problem ministarstvu financija, tijelu nadležnom za izdavanje odobrenja za poslovanje na plažama i za izricanje kazni, podsjeća Markos Kovaios.

Unija gradonačelnika u Grčkoj nedavno je zatražila od vlade da sve ovlasti kontrole plaža prenese na lokalne vlasti kako bi primjena zakona bila učinkovitija.

Izvor:Hina

Najčitanije