24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeo Petrovac Jazz festival

Petrovac jazz

Petrovac Jazz festival počeo je u petak plesno – slikarskim performansom “Govor tela jeste govor duše”.

Ispred spomen doma Crvena komuna ljubitelji ovog muzičkog žanra okupili su se kako bi uživali u 30-minutom šouu koji su za ovu priliku pripremile slikarka Dubravka Milivojević i balerina Aleksandra Dejanović. Uz muziku proslavljenog pijaniste i kompozitora Vasila Hadžimanova njih dvije su zajedničkim snagama najprije izveli plesni uvod, da bi onda uz ples, Dubravka počela da oslikava pripremljena platna. Okupljeni su prije i nakon performansa mogla da vide i 50-tak slika koje prate ovaj svojevrsni slikarko-plesni šou.

Nenajavljena, ali ništa manje atraktivna grupa slikarki koje su se predstavile pod imenom “Naslikaj mi lice i telo”, ispred Crvene komune imale su svoj šou, a program je kasnije nastavljen koncertima na terasi tvrđave Castello, a tokom završnice prvog dana nastupili su Šule Jovović i Sanja Raičković, da bi nakon njih publika uživala u koncertu austrijskog jazz pijaniste Dejvida Helboka koji je nastupio sa svojim triom. Dejvid je juče bio gost i Master Worshopa koji se u sklopu festivala održava od 28. avgusta u zgradi Crvene komune, a predavanja drži Šule Jovović.

Drugi dan programa nastavljen je koncertom koji je u podne održan u budvanskom Camdus Cineplexu, dok su polaznici Master Woekshopa u isto vrijeme imali još jedan nastup ispred Crvene komune u Petrovcu.

Program će se večeras nastaviti predavanjem gitariste Tibora Maha Nađa na temu “Čudesna moć bluza”, koji je na konferenciji za novinare istakao da mu je drago što je opet u Petrovcu. Pokrenućemo radionicu koja će se bazirati na edukaciji mladih snaga jer je bluz prvi stepenik moderne muzike”, poručio je Nađ.

Gitarista koji se bluzom bavi preko 30 godina konstatovao je da mediji ovom žanru daju malo prostora.

“Ali zato dobijamo prostore na festivalima, poput Petrovac Jazz festa da držimo predavanja i edukujemo mlade, što svakako nije dovoljno” kaže on dodajući da se bluz sjajno kombinuje i sa ostalim muzičkim pravcima, a da se može izgraditi uspješna karijera i u tom žanru Nađ kao primjer navodi Anu Popović.

Foto Eva Medigović

Večeras će u sklopu festivala na terasi tvrđave Castello koncerte održali makedonski muzičar Sašo Popovski sa svojim bendom i mađarski bend “Djabe”.

“Mi smo došli da prezentujemo novi album, jer smo od posljednjeg dolaska u Crnu Goru promijenili postavu benda, ali ne i zvuk”, poručio je na konferenciji za novinare basista benda Djabe Barabas Tomas. “Zadovoljni smo kako protiče festival, pripremili smo još dobrih koncerata, sjajnih perfomansa koji će se dopasti publici jer ovu priču planiramo da širimo i od Petrovca napravimo pravi Džez grad”, ispričao je direktor festivala Vinko Mihajlović. On je kazao da u slučaju kiše neće biti otkazivanja već se progami održavati u prostorijama Crvene komune, odnosno klubu Castello.

Najčitanije