26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Počeo rat u Ukrajini, stižu prvi podaci o poginulima

Rat u Ukrajini
Foto: Valentyn Ogirenko/Carlos Barria/Russian Pool/via REUTERS TV / REUTERS

Rat je počeo. Invaziju na Ukrajinu širokih razmjera ruski je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo u zoru, u 5 sati prema lokalnom ukrajinskom vremenu, nakon što je ovlastio vojsku za specijalnu vojnu operaciju u Donbasu u Ukrajini. Ukrajinska policija javlja o poginulima u napadima.

Reporteri CNN-a javljaju da su ljudi u Kijevu, Harkivu, Kramtorsku i u još nekoliko gradova čuli eksplozije. Američki predsjednik Joe Biden poručio je da će odgovor Sjedinjenih Država i njihovih saveznika i partnera biti ujedinjen i odlučan, a predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je sankcije usmjerene protiv strateških sektora ruskog gospodarstva.

U Kijevu, ali i u drugim dijelovima zemlje čuju se eksplozije. Snimke prikazuju rijeke automobila na glavnoj cesti u Kijevu i ljude koji bježe iz grada. Pucnjava je odjeknula u blizini zračne luke glavnog grada, objavila je novinska agencija Interfax, i u njemu su se oglasile sirene. Američki predsjednik Biden obratit će se naciji, očekuje se da će govoriti o posljedicama s kojima će se Rusija suočiti.

Sažetak

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnu operaciju u Ukrajini u 5.55 ujutro 24. februara 2022. po moskovskom vremenu

Nekoliko minuta kasnije uslijedilo je prvo granatiranje

Ukrajinski predsjednik proglasio je ratno stanje u zemlji.

Putin je nekoliko dana prije invazije priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

EU, SAD i druge zemlje odgovorile su zasad sankcijama, dok su SAD i Velika Britanija zatražile pred Vijećem sigurnosti UN zajedničko djelovanje nakon Putinove odluke.

Rusija je blizu granice sa Ukrajinom u prethodnom periodu rasporedila oko 130.000 vojnika i vojne opreme.

Zbog bojazni od ruske invazije na Ukrajinu stotine američkih elitnih vojnika stigle su početkom februara u jugoistočnu Poljsku u blizini granice sa Ukrajinom. Biden je odobrio i raspoređivanje 2.000 američkih vojnika u Njemačkoj i Poljskoj, te odlučio da u Rumuniju pošalje 1.000 američkih vojnika koji su bili u Njemačkoj.

Izvor:Agencije

Najčitanije