30.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Početak rada prve faze objekta za održavanje i servis superjahti u Bijeloj prije kraja 2022. – Uskoro stiže plutajući dok višemilionske vrijednost

Plutajuci dok

Iz kompanije Adriatic 42 najavili su za kraj juna značajan korak u transformaciji bivšeg brodogradilišta u Bijeloj, a riječ je o dolasku plutajućeg doka višemilionske vrijednosti, koji će omogućiti da se u Boki organizuje servis jahti.

Jadransko brodogradilište Bijela od svog osnivanja davne 1927. predstavljalo je najveće brodogradilište na južnom Jadranu a sada će stari i novi pomorski stručnjaci dobiti drugu šansu da pokažu znanje i umijeće.

Naime, brodogradilište će u narednim godinama biti potpuno redizajnirano u savremeni objekat za remont i održavanje superjahti. Iza takve vizije i projekta stoji kompanija Adriatic 42, odnosno konzorcijum koji čine Adriatic Marinas – Porto Montenegro i DryDocks World Dubai.

– Zahvaljujući zajedničkim naporima i ogromnom međunarodnom i domaćem iskustvu u jahtingu i pomorskoj industriji, Crna Gora dobija objekat koji može da obezbijedi remont i servis najvećih svjetskih jahti – istakli su u kompaniji Adriatic 42 te dodaju da su prvi, najznačajniji koraci već preduzeti.

Plutajući dok, koji predstavlja jednu od najznačajnijih karika u servisiranju i remontu jahti, stiže u Bijelu iz Turske krajem juna.

Dok koji dolazi iz renomiranog turskog brodogradilišta Hat-San, nužan je u zamjeni ogromnih kontejnera, balkera i tankera atraktivnim mega i superjahtama iz cijelog svijeta.

– Riječ je o plutajućem doku nove generacije vrijednom više miliona dolara, koji je dugačak 180 metara, širok 37 metara i ima kapacitet od 10.000 tona teretnih plovila, što mu omogućava da primi najveće svjetske jahte. Pored pristaništa i raznih drugih investicija, ovaj projekat podrazumijeva i travel lift od 720 tona, najveći te vrste u regionu. Primarna misija i cilj kompanije je da, kroz strateška ulaganja, ponudi pouzdanost i visoke tehničke standarde svim svojim klijentima u budućnosti. Dugoročna posvećenost akcionara Adriatic 42 i odlučnost menadžmenta je da otpočne rad prve faze jedinstvenog Mega Yacht Repair & Maintenance objekta prije kraja godine – rekao je predsjednik Borda direktora Adriatic 42, Rado Antolović.

Izvršni direktor Adriatic 42 Pol Džon Grej istaknuo je da se u svom svakodnevnom radu često susrijeće sa pitanjem – kakve će koristi ova investicija donijeti stanovnicima Bijele?

– Odgovor je kristalno jasan. Ovaj projekat donosi novi život čitavoj zajednici, otvara stara i nova radna mjesta, nudi šanse za usavršavanje, dobre zarade i, najvažnije, preporod svakog sektora privrede. Svaka nova jahta znači produženje turističke sezone jer će velika plovila sa posadama dolaziti i tokom zimskih mjeseci. Važno je napomenuti da će Adriatic 42 koristiti najnoviju modernu generaciju plutajućeg doka u skladu sa najvišim ekološkim i bezbjednosnim standardima kako bi se izbjeglo izazivanje bilo kakvog zagađenja životne sredine. Ovo omogućava značajne prednosti za vlasnike lokalnih turističkih i ugostiteljskih preduzeća – kazao je Grej.
Brodogradilište Bijela – foto Vlada CG

Kako je naveo, kompanija Adriatic 42 je do sada u projekat investirala 40 miliona eura.

Dodaje da je Crna Gora dobro pozicionirana na svjetskoj jahting mapi zahvaljujući jedinstvenoj turističkoj ponudi i brzom razvoju jahting industrije.

– Sa modernim i dobro opremljenim remontnim centrom, cijela ova ponuda dobiće svoj puni i pravi značaj, a domaća javnost će imati jasnu potvrdu da radimo na projektu koji će suštinski transformisati ekonomske izglede Crne Gore – zaključio je Grej.

Izvor:eKapija

Najčitanije