12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Početak realizacije projekta CattaroSail

Mala regata – drvene barke

NVO „Kalafatska radionica Bokovac“ iz Bara najavljuje početak realizacije projekta CattaroSail čije aktivnosti će obuhvatati obuku mladih jedriličara u Kotoru, organizovanje manifestacije “Dani jedrenja” i regate na drvenim tradicionalnim jedrilicama.

Ove aktivnosti dio su projekta CattaroSail, koji se sprovodi u opštini Kotor, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). Projekat sprovodi „Kalafatska radionica Bokovac“ iz Bara, u saradnji sa NVO „Kamelija“ iz Kotora i jedriličarskog kluba „Lahor“ iz Kotora.

Foto JK Jugole Grakalić

Realizacija aktivnosti u okviru projekta CattaroSail trajaće 10 mjeseci. U prvom mjesecu realizovaće se promotivne aktivnosti na tradicionalnoj kotorskoj manifestaciji „Bokeška noć“. Nakon promotivnih aktivnosti realizovaće se teorijska i praktična obuka mladih u jedrenju na tradicionalnim drvenim barkama. U prvom dijelu 2020. godine biće izrađena studija o jedriličarstvu. Sadržaj studije će uključivati kulturu jedrenja u Crnoj Gori, značaj jedriličarstva za Boku kotorsku kao i istoriji jedriličarstva u Crnoj Gori.

Regata Arsenal kup

Planirano je da jedan vikend u poslednjem mjesecu realizacije projekta bude posvećen događaju pod nazivom “Dani jedrenja”, tako što će se u subotu organizovati kulturno zabavni program, a u nedjelju regata. Na ovom događaju govoriće se o povezansoti kulture Boke kotorske i hrvatskog primorja, prije svega povezanost drvene brodogradnje u Hrvatskoj i Boki Kotorskoj.

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).  U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Kotor, Tivat, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.

Izvor:S.L

Najčitanije