8 C
Kotor

Slušaj online radio

Počinje 16. HSF: Gosti svjetske zvijezde stripa

HSF 2022.

Hercegnovski strip festival biće svečano otvoren 2. septembra na trgu Belavista u Starom gradu.

Isto veče u galeriji “Josip Bepo Benković biće otvorena izložba radova specijalnih gostiju Festivala  I hercegnovskih autora Nikole Ćurčina I Đorđa Kamenarovića, a u galeriji Sue Ryder predstaviće se autori iz Srbije I francuski izadavači, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.Na Kanli kuli od 22 sata biće održan concert grupe Prljavi inspector Blaža I kljunovi.

“Uz 12 specijalnih gostiju ( Carlo Ambrosini, Paolo Bacilieri, Sarah Burrrini, Mike Colins, Dana Dimat, Leonardo Fernandez, PJ Holden, Anna Lazzarini, Željko Pahek, Oscar Scalco, Angelo Stano, i Fran Strukan) ugostićemo preko 50 različitih stvaralaca, veliki broj crtača, ali i stvaralaca iz oblasti izdavaštva, teorije stripa, scenariste, publiciste” najavio je jedan od organizatora Jovan Subotić. Gost će nam biti i scenarista Endrju Skot koji se bavi NFT stripovima, vrlo aktuelnom temom, kazao je Subotić. Uz konstataciju da je na program dugo rađeno kako bi bio kvalitetan, on je istakao da  će festival biti spoj vizuelne umjetnosti i sjajnog muzičkog programa.

Nebojša Mandić takođe jedan od organizatora festivala pojasnio je da će se festival održati na 12 lokacija od Belaviste, Škvera, Portonovog, Luštice, amfiteatra  Dvorane Park,  kluba „Peoples do  Tivta. Planirane su tri izložbe, predavanja i majstorske radionice (masterclass) za učenike, mlade ali i afirmisane umjetnike, te besplatna crtanja za fanove i posjetioce, berzu stripa i prezentacije specijalnih gostiju i gostujućih festivala. “Imaćemo I predavanje o crnogorskom stripu koji će održati dr teorije stripa Luka Rakojević I izuzetno dobar I kvalitetan muzički program”, kazao je Mandić.

 Festival donosi i autentičnu aktivnost koju nema niti jedan drugi festival – „Strip u boci“ – koji podrazumijeva,  da svaki specijalni gost nacrta po jedan kaiša stripa koje će biti stavljene u staklene boce i tokom krstarenja katamaranom „Tahiti“, bačene u more, van Zaliva, kao poruka širenja mira i umjetnosti koja povezuje cijeli svijet

Jovan Matić Joca Ajkula strip crtač I  frontmen grupe Gift, koja svira obrade svjetski poznatog benda „Depache Mode“. “ Mi smo na neki način originalni izvođači i strip junaci, jer prenosimo atmosferu sa koncerata Depeche Mode i Davida Bowie-a, ali i Pet shop boys i drugih sastava 80-tih i 90-tih, koji su i danas protivteža kiču, kao I ovaj festival –kazao je Matić.

“Vjerujem da će ovogodišnji HSF biti izuzetno posjećen. Želim da mladi što više posjećuju programe i radionice koje su planirane. Nadam se i da će resorno Ministarstvo značajnija sredstva izdvojiti za podršku festivalu, a Opština će biti vaš pouzdan partner i naredne godine, poručila je sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Festival će koštati oko 65 hiljada eura, a uz Opštinu Herceg Novi koja je poktrovitelj,  festival su podržali Minsitarstva -kulture i ekonomije, Opštine Tivat, ambasada BIH, Slovenije Italije i Španije  I  preko 40 kompanija i preduzeća iz Herceg Novog.

/S.Kosić/

Najčitanije