20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Počinje izgradnja zajedničkog graničnog prelaza Zupci (BiH – CG)

GP Zupci – BiH – CG 

Početak izgradnje novog graničnog prelaza Zupci između BiH i Crne Gore biće ozvaničen danas, najavljeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), a prenosi Radio Trebinje.

Početak radova biće ozvaničen u 11 sati, a iz UIO navode da će tim povodom biti održana konferencija za novinare na lokaciji sadašnjeg graničnog prelaza Zupci.

Na konferenciji za novinare obratiće se direktor UIO BiH Zoran Tegeltija i direktor Uprave carina Crne Gore Vladimir Bulajić, dodaje se u saopštenju.

Podsjećamo, Sporazum između Crne Gore i BiH o integrisanim graničnim prelazima verifikovan je u februaru 2020. godine a zbog dužeg zastoja, inicijativu da se realizacija projekta ubrza pokrenuli su gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Prema sporazumu koji je potpisan između Crne Gore i BiH, dvije države imaće četiri zajednička prelaza. U Crnoj Gori će, pored zajedničkog graničnog prelaza Vraćenovići – Deleuša koji je otvoren u oktobru 2020., biti i granični prelaz Šćepan Polje – Hum na putnom pravcu Plužine – Foča, dok će u BiH zajednički prelaz pored GP Zupci, na putnom pravcu Trebinje – Herceg Novi  biti i Klobuk – Ilino Brdo na putnom pravcu Trebinje – Nikšić.

Najčitanije