26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Počinje saradnja sa Istorijskim arhivom Vatikana

Vatikan
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović susreo se juče na Cetinju sa direktorom Istorijskog arhiva Vatikana, prof. dr Johanom Iksom, koji boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv Ministarstva kulture.
Sagovornici su naglasili značaj dosadašnje komunikacije ostvarene u kontekstu projekata iz oblasti arhivistike i naučno-istorijskog istraživanja, kojima će crnogorskim istoričarima biti omogućen pristup građi Istorijskog arhiva Vatikana koja se odnosi na našu zemlju.
Govoreći o nadogradnji saradnje između stručnjaka iz dvije države, ministar Bogdanović je naglasio da je za naše istoričare posebno bitna građa iz perioda 1900 – 10. februar 1939. godine, što je trenutno finalni datum dostupnosti dokumenata. Posebno je apostrofirana podrška koja je ovom projektu data prilikom posjete Predsjednika Đukanovića Svetoj Stolici, kao i posjete državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina Crnoj Gori.
Prof. dr Johan Iks je ponovio spremnost Istorijskog arhiva Vatikana, kao i ostalih arhivskih jedinica, da omogući crnogorskim arhivistima i istoričarima pristup građi koja je od značaja za neistražene segmente naše istorije, o čemu je bilo riječi i prilikom posjete ministra Bogdanovića Svetoj Stolici.
Sagovornici su naglasili da će u potpunosti podržati projekat istraživanja dokumentacije o Crnoj Gori, transkribovanje dokumenata i objavljivanje publikacije o prikupljenoj građi koja je u posjedu Vatikanskih arhiva, pri čemu je najavljeno da će aktivnosti biti realizovane tokom 2019. godine.
Posjeta CG

Na kraju sastanka je zaključeno da pomenute aktivnosti predstavljaju početak dobrih odnosa i kvalitetne saradnje između Crne Gore i Svete Stolice u oblasti kulture i kulturne baštine, te da će se u narednom periodu raditi na novim prijektima razmjene programa i iskustava između institucija iz dvije države.

Ova posjeta je nastavak saradnje i aktivnosti dogovorenih tokom posjete Predsjednika Đukanovića Svetoj Stolici i posjete državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina Crnoj Gori.

Najčitanije