15 C
Kotor

Slušaj online radio

Zapovjednik kruzera kažnjen zbog prekomjernog udjela sumpora u gorivu

Azura Cruise Ship – Wikimedia

U ponedjeljak je sud u Marseilleu novčanom kaznom od 110.000 dolara kaznio Evansa Hoyta, zapovjednika kapetana broda za krstarenje „Azura“ kompanije P&O Cruises za svjesno korištenje goriva s udjelom sumpora koje je bilo 0,18 posto iznad sporne granice.

To je prvo rješenje takve vrste u Francuskoj, što je u suprotnosti s prethodnim stajalištem Francuske vlade o pravilima o sadržaju sumpora za kruzere.

Ujutro 28. ožujka 2018., pod zapovjedništvom kapetana Hoyta, „Azura“ je pristala u Marseilleu. Inspektori su ukrcali na brod, uzeli uzorke tankova i utvrdili da koristi gorivo s udjelom sumpora od 1,68 posto. Taj je iznos neznatno veći od granice EU od 1,5 posto za “putničke brodove koji pružaju redovite usluge na destinacijama ili iz luka Europske unije”. Ova definicija ne obuhvaća sva putnička plovila, a tumači se drugačije u različitim državama EU. Vlade Francuske i Španjolske prethodno su utvrdile da se ne odnosi na kruzere.

U slučaju „Azure“, međutim, francuski tužitelji tvrde da je operater P&O ilegalno koristio gorivo s neznatno većim udjelom sumpora kako bi uštedio novac. Sudac je presudio da P&O matična tvrtka Carnival Corporationa treba platiti 90.000 dolara od kazne izrečene zapovjedniku Hoytu od 110.000 dolara.

Carnival je uložio žalbu na odluku, te je u priopćenju istaknuo kako francuska vlada dala jasnu naznaku da neće primjenjivati odredbu o sumporu za putničke brodove na brodove za krstarenje.

“Bili smo . , , vrlo razočarani što ćemo biti procesuirani za ovaj prekršaj koji se temeljio na europskom zakonu koji je francusko Ministarstvo zaštite okoliša eksplicitno obavijestilo da se neće primjenjivati na brodove za krstarenje, a koji još nije propisno proveden”, napisao je Carnival u priopćenju. “Kapetan je koristio gorivo u dobroj namjeri, prema uputama, na temelju našeg razumijevanja zakona. Razmotrili smo odluku suda i podnijeli žalbu”, stoji u priopćenju.

Ograničenje sadržaja sumpora od 1,5 posto za putnička plovila bit će uglavnom zamijenjeno nakon 1. siječnja 2020., kada IMO granica od 0,5 posto stupi na snagu za sve klase plovila širom svijeta.

Kapetan Evans Hoyt (USMMA ’82) pridružio se brodu „Azura“ kompanije P&O Cruises kao zapovjednik 2016. godine. Prema svom online životopisu, prethodno je plovio deset godina na kompaniji Norwegian Cruise Lines, gdje je služio kao kapetan na brodovima „Norwegian Escape“, „Norwegian Breakaway“, „Norwegian Spirit“, „Norwegian Sky“, „Pride of America“ i „Pride of Hawaii“.

Najčitanije