11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Pod suncem zasijalo i drugo izdanje “Male fešte od naranče”

Mala fešta od naranče

Prošlog vikenda je kiša promijenila planove organizatora “Male fešte od naranče” pa iako su najuporniji na zadovoljstvo Novljana i gostiju izložili svoje rukotvorine i proizvode, danas je fešta ponovljena, te je Izložba rukotvorina i domaćih proizvoda zasijala punim sjajem, kako su navikli učesnici, organizatori i brojni posjetioci.

Maja Erenji Hare Braun u ime Udruženja Ruke kaže da je na fešti čak 45 izlagača iz cijele Crne Gore, a u ponudi su rukotvorine od platnenih lutaka do slika, upotrebnih predmeta i nakita do tradicionalnih domaćih proizvoda i slatkiša od naranče,zatim maslina i maslinovog ulja do mesnih prerađevina, sireva, sokova i prerađevina od drugog voća.

Na pitanje da li bi feštu trebalo organizovati češće s obzirom na očiglednu zainteresovanost izlagača i zadovoljstvo posjetilaca Maja Erenji Hare Braun kaže da ona kao i ostale Stađunske fešte nesumnjivo oživljavaju grad, ali je njihova organizacija sa više programskih segmenata prilično zahtjevna i i podrazumijeva snažniju podršku institucija.

Exif_JPEG_420

Poseban program organizovan je ove subote za djecu i sa djecom. Prisustvovali su učenici trećeg, četvrtog i petog razreda OŠ “Milan Vuković”. Oni su s puno pažnje postavili izložbu likovnih radova svojih drugara inspirisanih narandžom, a zatim  saslušali priču o dvije “zagrljene novske pomoranče” koje rastu naspram bifea Beograd i pjesmu koju je ovom slatkom plodu posvetila Bosiljka Pušić.

Podsjetićemo, prije nekoliko godina na fešti su djeca oko stabla pomorandži vezivala platnene trake vjerujući da će ih tako sačuvati od biljne vaši koja je desetkovala stabla pomorandži u gradu. Ova dva stabla su se obnovila, zbog ljekovitih obloga ili čiste dječije ljubavi nije ni važno, tek mališani su danas trake uklonili sa stabala čije su krošnje opet pune narandžastih plodova. U malom performansu učestvovale su likovna umjetnica Ana Bulatović /Lili/ koja je svojevremeno sa djecom održala dvije radionice u zaštitu naranči i autorka priče o divljim narančama Vitka Vujnović.

Mala fešta od naranče – H. Novi

Ovaj program je realizovan u dobroj saradnji sa hercegnovskim osnovnim školama, uz školu “Milan Vuković” radovi su stigli i iz Osnovne škole “Dašo Pavičić”, kaže Milina Kovačević u ime NVU Ruke.

Prema njenim riječima zahvalnost za darivanu ekološku ambalažu duguju Kantini 65 i podgoričkoj firmi Mikromedija, za neophodan mobilijar osim onoga koji imaju u udruženju Opštini Herceg Novi, Turističkoj organizaciji, Gradskoj kafani, Herceg festu I MZ Bijela. Hercegnovska Čistoća pomogla je u organizaciji transporta.

Divan sunčan dan izmamio je u šetnju brojne meštane ali i goste Herceg Novog, pa su rezultatima fešte zadovoljni i izlagači. Jednoglasni su u ocjeni da bi trebalo da bude više ovakvih programa koji su uz sve dobra prilika za promociju zajedničkog rada, najboljih tradicija ovog kraja i kreativnosti koja se kroz kolektivni rad najbolje njeguje.

Najčitanije