17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Podaci sa ročišta po tužbi bivše radnice, pokazuju da se u Parking servisu Tivta događaju čudne stvari

Počela naplata parkinga

Prilikom zapošljavanja u preduzeću Parking servis Tivat (PST) odluku ko će biti primljen donose čelnici Opštine Tivat, a sa radnicima te firme čiji je osnivač lokalna samouprava postupa se protivzakonito – proizilazi iz zapisnika sa posljednjeg ročišta pred Osnovnim sudom u Kotoru, gdje parnicu protiv PST i njegovog direktora Slaviše Odgnjanovića (DPS) vodi bivša radnica te firme Sanja Gavrilović. Ona smatra da je diskriminisana jer  nakon što je u PST na početku rada te firme u ljetio prošle godine radila nekoliko mjjeseci na određeno, nije prošla na konkursu za stalni posao.

Na ročištu koje je 30.novembra održano pred sudijom mr Veljkom Bulatovićem saslušano je nekoliko radnika PST, kao i dvojica članova Konkursne komnisjije koja je ispitivala kandidate što su se prijavili na oglašena slobodna radna mjesta za desetak inkasanata i kontrolora. Kako se čulo od svjedoka, konkurs je bio namijenjen većinom dotadašnjim zaposlenicima koji su u PST radili na određeno, a među prijevljenim kandidatima bila je i Gavrilovićeva o čijim su se stručnim i radnim karakteristikama sve njene kolege pozitivno izjasnile. Ona međutim, nije primljena, a svjedoci su na suđenju kazali da im je direktor Ognjanović saopštio da i prije konkursa, Gavrilovićku više ne stavljaju u radni raspored.

„Dobio sam od direktora da nju (Gavrilovilčevu) ne stavljam početkom februara u radnom rasporedu. Primjedbu sam dobio od direktora da nju ne stavljam jer se čekalo od  Opštine da se vidi ko će biti primljen, a ko ne.“-kazao je kao svjedok pred sudom u Kotoru, poslovođa u PST i predsjednik Sindikata te firme, Predrag Dangubić. Na dodatno Ognjanovićevo pitanje, svjedok je pred sudom kazao:

„Usmeno ste mi rekli da Gavrilovićevu ne stavljam u raspored. Ja sam to shvatio da su to slobodni dani i poslao sam direktoru raspored na uvid, poslije čega sam dobio instrukciju da ne treba (Gavrilovičeva) na slobodne dane da bude. Na moje pitanje direktoru da li je ona otpuštena, on mi je rekao da se čeka mišljenje od Opštine.“

Po članu 27. Statuta PST inače, organizovanje i vođenje poslovanja firme, odnosno odlučvanje o pravima i obavezama zaposlenih je u opisu dučnosti izvrpnog direktora Ognjanoviča,  a ne osnivača tog preduzeća – Opštine Tivat.

Još frapantnije je svjedočenje koje je pred sudom u Kotoru dao pravnik PST, Rade Popović, a koji je Ognjanovića optužio da ga je izolovao i da mu ne daje nikakve radne zadatke, kao i da protivzakonito postupa prema zaposlenima i uskraćuje im zakonska prava.

Diplomirani pravnik Popović, bivši dugogodišnji direktor Komunalnog preduzeća Tivat, zaposlio se kao pravnik u PST u novembru prošlee godine, ali kako je izjavio na sudu, već od januara ove godine „ništa ne radim i potpuno sam izolovan voljom direktora“.

„Mnogi radnici nisu bili prijavljeni na Fomd PIO i nije im isplaćen prekovremeni rad.Svi su počeli da rade prije nego što su prijavljeni na Fond PIO,  a znam i slučaj S.R. koji je radio mjesec ipo dana bez prijave….“- kazao je Popovič dodajući da su mu se mnogi radnici obraćali da žalbama da im je uskraćeno neko od prava ili pogrešno obraćunati prkeovremeni, odnosno noćni radni sati. Rekao je da je krajem novembra ili početkom decembra prošle godine na njegov zahtjev, direktora Ognjanoviča precizno informisao koliko svakom zaposlenom poimenič/no, po zakonu pripada dana godišnjeg odmora.

Parkig Tivat

„Poznato mi je da je nekim radnicima on odobrio korišćenje punog godišnjeg odmora, a neki među kojima i Gavrilovićeva, su dobili smao po pet dana odmora. Stav direktora je bio da oni nemaju pravo na godišnji odmor ako su zaposleni na privremenim i povremenim poslovima. Nije mi bilo jasno kako neko dobija deset, a neko pet dana godišnjeg odmora.Po mom gledanju, bila je diskriminacija jer njoj (Gavrilovićevoj) pripada 10 ili 12 dana, a dobila je manje.“- kazao je Popović.

Pravnik PST-a je u izjavi pred kotorskim sudom stanje u firmi nazvao haotičnim.

„Diskriminacija je po svakom osnovu, to je haos-od radnih prava koja se ne mogu ostvariti redovnim putem, svi oni nijesu dobili troškove prevoza i dan-danas ne dobijaju troškove prevoza, a ja vodim postupak za nakandu štete.“- kazao je pravnik Popović dodajući da je direktor Ognjanovič „odbio moje usluge, govorio mi je da ima dva advokata koja sve znaju i pravnike iz Opštine“.

Popović je kazao da mu je poiznati da je Inspekcija rada „bezbroj“ puta vršila inspekcijski nadzor u PST, od čega nekoliko puta i na zahtjev Gavrilovićeve.

„Utvrdili su nepravilnosti koje ne mogu oni da otklone kao inspekcija, već su tužilju (Gavrilovićevu) uputili na sud, a za druge dvije radnice je uutvrđeno da je postojala povreda pa je firma kažnjena u iznosu od 500 eura… Poznato mi je da radnici prilikom prijama zarada, moraju da potpišu obračunski list, što je potouno protivzakonito jer direktor uslovljava da se potpiše prije isplate.“- naveo je pored ostaloga, Popović čijem je svjedočenju prigovorio advokat PST-a tvrdeći da je on neistinit i da je „proizvod očiglednog revanšizma i animoziteta uzrokovanog ličnim nezadovoljavajućim položajem kod tuženog (PST)“.

OGNJANOVIĆ ĆUTI O POPOVIĆU

Parking servis Tivat

Iz menadžmenta PST nije odgovoreno na pitanje da li je i zašto Ognjanović marginalizovao pravnika Rada Popovića i ne povjerava mu nikakve radne zadatke. Nije odgovoreno ni na zahtjev da dostave pet posljednjih radnih zadataka koje je Popović obavio po nalogu izvršnog direktora.

“Ovo je preduzeće koje je do sada imalo, pored revizije koja je završena sa pozitivnom  ocjenom u poslovanju, oko desetak inspekcijskih nadzora, i to od inspekcija rada, tržišne inspekcije i inspekcije za javne nabavke  koje su, pored redovnih posjeta, reagovali i po pozivima zaposlenih iz ovog preduzeća, i od  “prijatelja” ovog preduzeća, i nijesu do sada imali negativni nalaz. Inspekcijske kontrole doživljavamo kao prirodni slijed i zakonit rad državnih organa i kao takav smatramo svaku njihovu   preporuku kao način da što bolje i tačnije radimo. U svakom slučaju ovo je veoma uspješno i transparentno preduzeće, čijoj vidljivosti i publicitetu, doprinosi i stalno medijsko interesovanje, što nam pomaže da budemo veoma uspješni da ispravimo eventualne nedostatke.”- odgovorio je Ognjanović posredstvom PR službe Opštine Tivat. On je poručio da je “kadrovska politika preduzeća na zavidnom nivou, jer se ona prilagođava razvoju i napretku” i negirao da je kao direktor on lično bilo koga otpustio.

“Nekima je Ugovor o radu istekao, neki su podigli kredite i otvorili privatne firme, sporazumno raskinuli radni odnos, razvili sopstvene biznise, vratili se u svoje prethodne firme, neki su prešli u druga preduzeća jer su imali svoje lične i privatne razloge, ali to je sasvim normalno i prirodno. Ko želi da radi tačno i profesionalno i može da odoli pritisku rada u javnom sektoru, svakodnevnom radu sa građanima , dobrodošao je da radi u ovom preduzeću.”- poručio je direktor PST.

Izvor:S.L.

Najčitanije