16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Podaci Službe SO Tivat otkrivaju poražavajuću sliku o (ne)radu odbornika vladajuće koalicije

sa sjednice SO Tivat

Nekoliko odbornika opozicije u Skupštini opštine Tivat, od početka mandata aktuelnog saziva SO izabranog u aprilu 2016. do danas, bukvalno je u radu lokalnog „pojelo“ čak 35 odbornika vladajućih partija koliko ih se do sada izmijenjalo u klupama vladajuće koalicije DPS-SD –HGI. Ovo nije samo preovlađujuči utisak onih koji preko Radio Tivta direktno prate prenose zasijedanja parlameta ili novinskih izvještača u sali, već to jasno pokazuju  podaci o radnom angaživanju odbornika u tivatskom parlementu koje je juče na sajtu Opštine objavila stručna služba Skupštine kojom rukovodi sekretar SO Goran Babović (DPS).

SO Tivat ima ukupno 33 odnornička mjesta od čega DPS ima 17, SD 4 i HGI 2 odbornika. U opoziciji su Tivatska Akcija, SDP i SNP sa po dva odbornika, te Bokeški Forum, Arsenal za Tivat i DSS sa po jednim odbornikom. To znači da vladajuća koalicija kontrloliše više od dvije trećine mjesta u parlamentu, ali se njihovi odbornici do sada baš i  nisu proslavili svojom agilnošću i učešćima u skupštinskim raspravama.

Najaktivniji odbornik u SO Tivat u protekle skoro tri godine bio je Budimir Cupara (AZT) koji je imao čak 149 diskusija i 62 replike, te postavio 18 odborničkih pitanja. Cupara je podnio i 3 amandmana od čega mu je jedan i prihvaćen. Samo njegov pojedinčani učinak gotovo je dvostruko bolji od svega što je zajedno imalo 35 ljudi koliko ih se do sada izmijenjalo na mjestima odbornika DPS, SD i HGI.  Svi oni zajedno imali su tek 86 učešća u diskusijama i ukupno samo 30 replika, a nisu podnijeli niti jedan jedini amandman ili inicijativu po kojem bi SO razmatrala bilo što drugo od onoga što joj na dnevni red stavlja predsjednik Ivan Novosel (DPS) i lokalna izvršna vlast.

Drugi najaktivniji odbornik u SO Tivat je Mirko Kovačević (TA) koji je imao 127 diskusija, 58 replika  postavio 15 odbornilkih puitanja, dok njegov stranački kolega dr Miomir Abović sa 76 replika nosi titulu najžešćeg polemičara u tivatskom parlamentu. Abović je imao i 90 diskusija i postavio 8 odborničkih pitanja. Dr Andrija Petović (BF) imao je 83 diskusije, 63 replike, tri odbornička pitanja i jedan predlog amandmana koji mu skupštinska većina nije usvojila, dok je vrlo aktivan i Dejan Risančić (DSS) sa 42 diskusije,  21 replikom i jednim postavljenim odborničkim pitanjem.

Odbornici SDP Ivo Marić i Bernarda Moškov, iako su im mandati verifikovani  skoro osam  mjeseci kasnije od ostalih članova tivatskog parlamenta, imali su solidan učinak sa ukupno 41 diskusijom, 7 replika i 15 postavljenih odborničkih pitanja. Darinka Kašćelan (SNP) diskutivala je 16 puta i replicirala u 12 navrata.

Sa druge strane, najaktivniji odbornik vladajuće kolaicije bio je Igor Petković (SD) sa 18 diskusija i 14 replika, a slijedi ga Adrijan Vuksanović (HGI) koji je diskutovao 15 puta, replicirao 4 i postavio dva odbornička pitanja. Ako se ne računa predsjednik parlamenta Ivan Novosel kojem se u vođejju sjednica broji 21 diskusija i 4 replike, najaktivniji u klubu najveće tivatske partije je Ljubomir Popović sa 7 diksusija i jednom replikom, a koje su uvijek bila izuzetno rado dočekane od strane opozicije. U šest navrata za govornicu da diskutuje izlazio je šef kluba od bornika DPS Mileta Rabrenović,  dok su po dvije diskusije imali i Julija Samardžić, Vlado Đukić i Jovanka Vujačić, a jednom se za riječ javio i Zvonimir Dubravčević. Jednu „ali vrijednu“ diksusiju za tri godine mandata imala je i odbornica DPS, estradna zvijezda  Nina Petković koja je ostala upamćena po traženju da se prešegaju skupštinske klupe jer ona „nema gdje sa nogama“.

Tokom svog boravka u skupštinksim klupama DPS-a, prije nego što su imenovani na funkcionerska mjesta u lokalnoj uopravi, riječ u parlamentu nisu progovorili bivša gradonačelnica dr Snžana Matijević (DPS) i aktuelni predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac (DPS), ako se izuzme jedna Kusovčeva replika. Isti je slučaj i sa aktuelnim potpredsjednikom Opštine  Tivat Dejanom Maslovarom (SD) dok je drugi potpredsjednik Opštine Ilija Janović (HGI) u svom kratkom odbornilčkom mandatu ipak uspio da ima dvije diksusije.

Građani koji su ih glasali prije tri godine do danas u parlamentu nisu čuli boju glasa odbornicima DPS Nebojši Kašćelanu, Nikoli Popoviću,  Silvani Čupić, Špiru Ivoševiću, Slaviši Ognjanoviću, Miletu Ćosoviću, Mariji Marović, Alenu Muminoviću, Zoranu Stankoviću, Miroslavu Sindiku, Nevenki Saveljić i Vladanu Biočaninu. U parlamentu nije jednu riječ do sada nisu progovorili ni Dalibor Petković,  Ivana Franović i Rada Luković iz SD-a.

Uprkos ovako poraznim podacima za odbornike vlasti o njihovom „radu“ u parlamentu koji se najčešće svodi samo na dizanje ruku prilikom glasanja, svi odbornici u SO Tivat primaju jednaku osnovnu odbroničku nadoknadu. Ona je u januaru, kada nije bilo sjednica SO, iznosila po 198 eura. Uz to, većina odbornika vladajuće koalicije zahvaljujući svom „angažmanu“ po skupštinksim odborima i komisijama, u mjesecima kada ima sjednica parlamentam, dodatno zaradi i po koju desetinu eura na svoju osnovnu odborničku nadoknadu.

Izvor:S.L

Najčitanije