23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Podmorničari iz Crne Gore ne prihvataju isključenje Rusije: Tivat neće ugostiti veterane

Podmornica Heroj

Crna Gora definitivno neće biti domaćin Svjetskog kongresa podmorničkih veterana (Internmational Submariner`s Congress) koji je 2024. godine trebalo da se održi u Tivtu, povrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Kao zvanični razlog figurira nezadovoljstvo crnogorskih podmorničara činjenicom da zbog aktuelne geopolitičke situacije u svijetu, njihove kolege iz nekoliko zemlja, prije svega SAD i Ukrajine, smatraju da iz rada ISC-a treba isključiti podmorničke veterane Rusije.

Podmorničari iz Crne Gore to ne žele da prihvate, iako i sam predsjednik Udruženja podmorničkih veterana Rusije nije podržao ovakvu odluku naših podmorničara.

Na taj način propušta se jedinstvena prilika da se svjetska elita podmorničkih veterana okupi u Boki Kotorskoj i da se i Crna Gora predstavi kao uspješan domaćin manifestacije koja se održava jednom godišnje u raznim državama koje imaju ili su u sastavu svojih oružanih snaga imale podmornice.

Bivša Jugoslavija svojevremeno je bila dio tehnološke elite od samo desetak država svijeta koje su bile u stanju da samostalno razvijaju, konstruišu i grade podmornice kao jedno od tehnički najkomplikovanijih sredstva ratne tehnike i nakon svemirske tehnologije, najsloženijih mašina koje je kreirala ljudska ruka.

Podmorničarstvo na ovim prostorima ima tradiciju dugu skoro 110 godina, od kada su u Boku 1913. godine uplovile prve austro-ugarske podmornice.

Bivši podmorničari Jugoslovenske ratne mornarice danas su okupljeni u četiri udruženja u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, od kojih su hrvatsko i srpsko proteklih godina bili uspješni domaćini Svjetskih kongresa podmorničkih veterana, koje je pohodilo nekoliko stotina penzionisanih podmorničara iz nekoliko desetina džava svijeta.

Ideja je bila da se nakon Hrvatske i Srbije, kongres organizuje i u Crnoj Gori, u Tivtu, i pritom iskoristi jedinstvena okolnost da ovaj grad spada u red rijetkih svjetskih destinacija koje se mogu pohvaliti ne sa jednom, već dvije sačuvane podmornice – muzejska eksponata, kakve u nekadašnje JRM podmornice P-821 “Heroj” i P-912 “Una” koje su najatraktivniji djelovi Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra.

Ideju da se kongres ISC-a održi u Tivtu, deklarativno su podržale lokalna uprava tog grade, Turistička organizacija Tivta i sam Porto Montenegro.

Politika i nestabilne vlasti

Međutim, kombinacija geopolitike, nestabilnih lokalnih i državnih vlasti u Crnoj Gori, ali i nespremnost ovdašnjih podmorničkih veterana okupljenih u Udruženju “Podmorničar” iz Tivta da se u takvim okolnostima prihvate ozbiljnog posla organizacije ISC-a 2024. godine, rezultirala je time da je Crna Gora definitivno odustala od domaćinstva značajnog međunarodnog skupa koji jednom godišnje okupi između 200 i 300 podmorničkih veterana iz brojnih država svijeta zajedno sa članovima njihovih porodica.

Ideja da se ISC održi u Tivtu, inače, zvanično je promovisana juna 2020. kada su putem online glasanja odluku da se Crnoj Gori povjeri domaćinstvo i organizacija ovog značajnog međunarodnog skupa, podržale 19 od 24 zemlje, članice ISC.

Zbirka pomorskog nasljeđa – foto M. Marušić

Prvobitno je Tivat trebalo da domaćin ISC-a bude 2023. na 110. godišnjicu dolaska prvih podmornica u Boku, ali je to odloženo za godinu zbog posljedica koronavirusa. Naime, nakon dvije godine pauze zbog pandemije, kongres ISC-a je ove godine u maju mjesecu održan u Karlskronu, u Švedskoj, a dogodine će domaćin biti Grčka, dok je 2024. to trebalo da bude Tivat i Crna Gora.

”Odlukom Upravnog odbora Udruženja “Podmorničar” koje je trebalo da bude zvanični domaćin i organizator, rezultatom šest prema jedan na glasanju je donijeta odluka da odustanemo od domaćinstva ISC-a 2024. godine. To je produkt niza okolnosti koje su se ‘pokopile’, počev od aktuelne geopolitičke situacije u svijetu gdje se, nažalost, i na naše internacionalno bratstvo podmorničara, odrazila ratna dešavanja između Rusije i Ukrajine, preko pokušaja nekih naših kolega iz drugih država da vrše pritisak na nas mimo institucionalnog puta, do činjenice da grad Tivat ima neku privremenu vlast u liku Odbora povjerenika Opštine, a Crna Gora nema Vladu u punom kapacitetu. Ove dvije zadnje okolnosti ne daju nam sigurnost da možemo adekvatno razgovarti sa Opštinom, odnosno državom da stanu iza nas kao organizatora ISC-a 2024”, kazao je “Vijestima” predsjednik UO Udruženja “Podmorničar” iz Tivta, kapetan fregate u penziji Mario Crvelin.

On je istakao da zbog insistiranja predstavnika SAD i Uktrajine u ISC-u, ovogodišnji domaćini Šveđani nisu na kongres pozvali predstavnike Rusije.

”Moj stav je bio da se bezuslovno moraju pozivati svi koji su i do sada učestvovali u radu ISC-a, uključujući i Rusiju, jer u podmorničarstvu nema mjesta politici, niti nas kao internacionalno bratstvo podmorničara, politika uopšte treba da interesuje. Ne dozvoljavam da nam se bilo ko petlja u to koga bismo mi kao domaćini pozivali. Ja u tim uslovima ovo neću da radim, a ako neko drugi hoće, neka slobodno preuzme predsjedavanje Udruženjem ‘Podmorničar’, a ja ću se povući”, kazao je Crvelin, dodajući da smatra da se malo što u smislu podrške šire zajednice organizaciji ISC-a u Tivtu i Crnoj Gori može očekivati, “u situaciji kada je npr., Opština Tivat ukupno za zadnjih šest godina, rad Udruženja “Podmorničar” pomogla sa samo 500 eura”.

Indikativna ponuda Amerike

On je rekao da je o odluci da odustanu od organizacije i domaćinstva ISC-a 2024. Udruženje “Podmorničar” već zvanično “na vrijeme obavijestilo sve predsjednike nacionalnih asocijacija podmorničkih veterana” koje čine ISC, tako da, kako je ocijenio, ima dovoljno vremena za određivanje novog domaćina.

”Indikativno je da se još ljetos, dok mi još nismo bili zvanično donijeli odluku da odustanemo od domaćinstva, delegacija podmorničara SAD već ponudila da oni 2024. budu domaćini ako Crna Gora to neće ili ne može”, istakao je Crvelin koji nije krio nezadovoljstvo ni postupanjem nekih svojih kolega iz Udruženja podmorničara Srbije koji, kako kaže, vrše pritisak da se ISC 2024. ipak organizuje u Tivtu i Crnoj Gori, te nude usluge jedne turističke agencije iz Srbije sa kojom su oni ranije sarađivali organiziujući kongres ISC-a u Beogradu 2019.

Posljednji kongres ISC-a u Švedskoj bio je prvi na koji nisu pozvani podmornički veterani Rusije, što je produkovalo i činjenicu da se nisu pojavili ni predstavnici još nekoliko nacionalnih asocijacija, poput Indije. Tom kongresu nije prisustvovao ni bilo ko od predstavnika Udruženja pomorničara iz Crne Gore.

U zvaničnom mejlu kojim je predsjednike nacionalnih asocijacija okupljenih u ISC-u obavijestio da Crna Gora odustaje od organizacije i domaćinstva kongresa za 2024. godine, Crvelin je naveo da su iz komunikacije koju su svi oni imali prije kongresa u Švedskoj “zaključili da nisu sve nacionalne organizacije podržale odluku organizatora da isključe delegaciju ruskih podmorničara”.

”Naprotiv, neke nacionalne organizacije čak nisu ni došle u Švedsku upravo zbog takve odluke organizatora kongresa. Naša stanovište je da sve nacionalne organizacije podmoričara u svijetu, bez izuzetka, treba da budu pozvane na kongres. Ne želimo da budemo bilo čiji sudija ili da budemo uslovljavani od pojedinih delegacija. Na kraju krajeva, mi smo svi samo veterani – podmorničari i politika ne treba da nas interesuje. Imajući to u vidu, Upravni odbor Udruženja podmorničara Crne Gore je odlučio da odustane od organizacije i domaćinstva kongresa ISC 2024”, navodi se u pisanom obraćanju Crvelina kolegama iz drugih nacionalnih asocijacija, u koje su “Vijesti” imale uvid.

Napominje se da prema mišljenju crnogorske asocijacije, “da ubuduće ne bi dolazili u slične situacije gdje ćemo zavisiti od gledišta pojedinih organizacija”, crnogorski podmorničari predlažu da se formira zvanični Upravni odbor ISC-a koji će voditi tu organizaciju, da se precizno definišu njeni principi i ciljevi, kao i da se izradi Statut.

Rusi zahvalni, ali ne podržavaju odluku

Ovakva odluka UO Udruženja podmorničara Crne Gore nije naišla na razumijevanje mnogih njihovih kolega iz drugih država, uključujući čak i same podmorničke veretane Rusije.

Oni su u zvaničnom pismu ostalim kolegama, izrazili zahvalnost podmorničarima iz Crne Gore “koji su napravili tačnu procjenu situacije u vezi sa pozivanjem podmorničara iz pojedinih država za učešće na godišnjem kongresu ISC-a”.

Predsjednik Uduženja podmorničkih veterana Rusije, kapetan bojnog broda u penziji Igor Kurdin je naglasio da oni u radu ISC-a učestvuju od 1999. godine, da su do sada i sami tri puta bili domaćini godišnjih kongresa i da “nikad, osim ove godine u Švedskoj, politika nije uticala i umiješala se u našu zajednicu”.

Naglašava da je u početku na kongresima ISC-a bilo zabranjeno da se uopšte i govori o politici i religiji.

”Kršenje ovog pravila može dovesti do uništenja našeg prijateljstva. Ipak, i pored svega toga, ne podržavamo odluku Crne Gore da odbije domaćinstvo i organizaciju kongresa ISC 2024. To je loša vijest za sve nas. Takođe, ne mislim da treba da formiramo neka nova administrativna tijela da ona onda određuju i koordinišu naš rad”, naveo je Kurdin.

Istakao je da su nakon razgovora sa kolegama iz više država došli do zaključka da bi takvo nešto što traže Crnogorci bilo “komplikovano i previše birokratski i da bi nas to neizbježno, opet dovelo do politike”.

Izvor:S.L.

Najčitanije