23 C
Kotor

Slušaj online radio

Podsjećamo na nove mjere: Zabrana kretanja od 21 do pet i međugradskog saobraćaja vikendom

Kotor u vrijeme corona virusa mart 2020. - foto Boka News
Kotor u vrijeme corona virusa – foto Boka News

U Crnoj Gori je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, zabranjeno napuštanje objekta stanovanja od 21 do pet sati ujutro, kao i međugradski saobraćaj vikendom, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Novim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa, međugradski saobraćaj u Crnoj Gori zabranjen je od petka u 21 sat do ponedjeljka u pet sati.

Ugostiteljski i uslužni objekti raditi od sedam do 18 sati, a da će oni koji obavljaju esencijalne usluge nastaviti da rade kao i do sada.

Za Tivat i Budvu uvedene posebne mjere.

U tim opštinama zabranjeni su javni skupovi na otvorenom i u zatvorenom prostoru, rad kompanija i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljske usluge, a zabranjen je i rad trgovinama neprehrambenim uslugama. Zabranjuje se rad vaspitno-obrazovnih ustanova, odnosno biće organizovana onlajn nastava.

Dozvoljen je rad institucija od vitalnog značaja za građane.

Zabranjuju se sportske manifestacije, aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama. Mjere se ne odnose na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

Na pitanje da li u Tivtu i Budvi rade hoteli i restorani, Galić je odgovorio da je restoranima, kafanama, kafeterijama, hotelskim restoranima i sličnim ugostiteljskim objektima zabranjen rad.

On je pojasnio da hoteli rade, ali da se za goste hotela obroci serviraju u njihovim sobama uz zabranu korišćenja zajedničkih prostorija za odmor i rekreaciju.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na jučer održanoj press konferenciji nije mogla da saopšti tačan datum početka vakcinacije u Crnoj Gori.

Ona je naglasila da je resorno ministarstvo unazad dva mjeseca neprekidno radilo na obezbjeđivanju vakcina za Crnu Goru.

„Ja sam izjavila da će vakcine stići svaki dan u Crnu Goru i to je tačno. U iščekivanju smo dolaska ruske vakcine. Konkretan datum sada ne zavisi od nas. Sve zavisi od Rusije, odnosno proizvođača Sputnjik vakcine“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je navela da će te vakcine najvjerovatnije prve da stignu u Crnu Goru.

Borovinić Bojović je objasnila da će ruske vakcine u Crnu Goru stizati etapno, i da u prvom kvartalu ukupno treba da stigne 50 hiljada.

„Otvoreni smo za drugi kvartal od najmanje toliko ili više, zavisno od epidemiološke situacije. U prvom kontigentu, prema posljednjim informacijama, trebalo bi da bude isporučeno između pet hiljada i 15 hiljada vakcina“, navela je Borovinić Bojović.

 

Najčitanije