12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Podsjećanje na prvu titulu državnog prvaka crnogorskih bućara – “Budućnost” iz Gradiošnice 1972. godine

BK Budućnost

Bila je to prva i jedina pobjeda tivatskih bućara na ekipnim šampionatima socijalističke Jugoslavije. U Saveznoj Republici Jugoslaviji na tronu će kasnije biti bućari „Palme“ i „Brđanina“, što će ta dva kluba ponavljati i po osamostaljenju Crne Gore.    


Piše: Slavko Krstović

„BUDUĆNOST“ IZ GRADIOŠNICE ŠAMPION JUGOSLAVIJE

Početkom septembra 1972. godine četvorka Boćarskog kluba „Budućnost“ iz Gradiošnice osvojila je na državnom šampionatu u Ljubljani prvo mjesto. Minulo je pola vijeka, ali se ne zaboravlja da su Tomo Petković, Đorđe Živković, Anto A. Matijević i Filip Janović tivatskom i crnogorskom bućanju podarili prvu titulu na saveznom nivou.

„Budućnost“ je u Ljubljaju stigla nakon što je na republičkom prvenstvu osvojila drugo mjesto. U finalu su igrali protiv ekipe „Brđanina“, koja ih je dobila rezultatom 15:5. Opravdanje za ovaj poraz, po pisanju „Pobjede“, bio je težak polufinalni meč protiv Stoliva, nakon koga su za titulu zaigrali fizički i psihički premoreni.

U glavnom gradu Slovenije nadmetalo se šesnaest klubova, po sedam iz Hrvatske i Slovenije i dva iz Crne Gore. „Brđanin“ je ispao u prvom krugu, a „Budućnost“ je prošla dalje da bi priredila ogromno iznenađenje.

Tri pobjede ostvarene su u nizu. Prvo je pobjeđena „Medena“ iz Nove Gorice sa 13:9, onda „Jadran“ iz Rijeke sa 13:1, pa „Zagreb“ sa 13:0. Uslijedio je poraz od bućara „Maribora“ (6:13), ali je prolaz u drugi krug takmičenja već bio obezbjeđen. „Budućnost“ je ekipu „Gorice“ pobijedila sa  13:4, da bi u polufinalu savladala „Polje“ iz Ljubljane, jednu od najboljih ekipa u Jugoslaviji, sa 13:10.

Rezultat u finalu bio je iznenađujući. Bućari „Maribora“, koji su u prvom krugu nanijeli poraz „Budućnosti“, morali su priznati da je četvorka iz Gradiošnice bolja. Meč je okončan rezultatom 13:0 za „Budućnost“. Ekipu je, kao kapiten, predvodio Tomo Petković, prvi pojedinačni prvak Crne Gore, koji je pobjednički pehar u konkurenciji 80 bućara osvojio 1963. godine.

BK Budućnost – Filip Janović, Tomo Petković, Đorđe Živković i Anto A. Matijević

Bila je to prva i jedina pobjeda tivatskih bućara na ekipnim šampionatima socijalističke Jugoslavije. U Saveznoj Republici Jugoslaviji na tronu će biti bućari „Palme“ i „Brđanina“, što će ta dva kluba ponavljati i po osamostaljenju Crne Gore.

Kako je počelo?

Kada se prelazilo na igranje buća po međunarodnim pravilima, Boćarskom odjeljenju Kuglaškog saveza Crne Gore šest klubova iz Tivta, među njima i „Budućnost“, podnijelo je zahtjev za registraciju 27. maja 1964. godine. Uz molbu i podatke o klubu dostavljeni su pravila i program kluba, zapisnik sa osnivačke skupštine i rješenje ispostave unutrašnjih poslova Kotor.

U zahtjevu BK „Budućnost“ navodi se da je klub osnovan 25. januara  1964., da je predsjednik Tomo Petković, da je boja kluba crvena i da je mjesečna članarina 50 dinara po svakom članu. Klub je imao dva đoga (terena). Jedan je bio dužine 25 metara i širine 2.80 m., a drugi je bio dug 27.5 m. i širok 3.5 metara.

Članovi kluba bili su: Augustin Gudelj, Ilija Janović, Tripo Marović, Gracija Smodlaka, Anto Matijević, Pero Brkan, Kruno Brkan, Josip Matković, Đorđe Živković, Ilija Đ. Matijević, Ilija I. Matijević, Nikola Matijević, Marko Matijević, Josip Božinović, Filip Janović, Anton Matijević i Tomislav Tomo Petković.

Upravni odbor su činili: Tomo Petković- predsjednik. Đorđe Živković- sekretar, Ilija Janović- blagajnik, Augustin Gudelj, Filip Janović, Anton Matijević, Tonko Matijević i Marko Matijević. U Nadzornom odboru su bili  Gracija Smodlaka- predsjednik, Krsto Janović i Ilija Matijević.

Podaci o klubu – BK Budućnost

Normalno, dan osnivanja kluba nije i počatak organizovanog igranja buća. Sačuvan je podatak da je u Gradiošnici godinu ranije održana, osma po redu, Bućarska olimpijada.

„Prvi put ove godine takmičenje je održano u Gradiošnici, kod Zadružnog doma.

No, ne samo da su igrači Gradiošnice stekli laskava priznanja za organizaciju takmičenja, već su, sa malo više sportske sreće, mogli da postanu i pobjednici. U finalnom susretu sa prvom ekipom Kalimana boćari Gradiošnice izborili su častan rezultat. …

Finalne utakmice posmatralo je oko hiljadu gledalaca, što govori o poularnosti ove sportske grane“, izvjestio je Špiro Račeta čitaoce „Pobjede“ o rezultatima sa, kako je on pisao, olimpijade u igranju boća.

/Slavko Krstović/

Najčitanije