22 C
Kotor

Slušaj online radio

Podvodno blago – vidljivo i zaštićeno

Amfore

Potkraj mjeseca u Pagu će biti predstavljena prva internetska stranica o podvodnom arheološkom nalazištu amfora na lokalitetu Letavica na otoku Pagu. Javnost će biti upoznata i s načinima zaštite tog podvodnog blaga, javlja HRT Radio Zadar.

Prije nešto više od osam mjeseci u moru ispred autokampa Šimuni vlasnik ronilačkog centra Foka Vedran Dorušić s prijateljima je otkrio nevjerojatan nalaz – ostatke antičkoga broda i više stotina amfora. U zaštitu, a kasnije i prezentaciju tog podmorskog blaga odmah se uključio Grad Pag, tamošnja Turistička zajednica, arheolozi i ministarstvo kulture. Kako bi nalazište bilo dostupno posjetiteljima, te ujedno i zaštićeno od pljačkaša razmatraju se načini zaštite, kaže nam Dorušić: U fazi smo da smo testirali različite stvari i zapravo smo sa videonadzora uspjeli shvatiti da je najbolje rješenje ultrazvuk. Na samoj lokaciji napravili smo prve testove sa jednom norveškom firmom, i rezultati su bili više nego dobri, i osim što će ti rezultati bit vrlo jednostavni za uporabu, za detekciju neželjenog ronjenja bit će izuzetno korisni za proučavanje biologije. 

I dok će roniocima amfore biti dostupne pod morem, ostalima će na raspolaganju biti posebna internetska stranica, prva u Hrvatskoj posvećena nekom podmorskom arheološkom lokalitetu: Bilo je malo komplicirano napraviti zato što nismo smjeli otkriti točnu lokaciju. Kad smo sve uskladili onda smo dobili dozvolu Ministarstva kulture da ju objavimo. Zapravo ona već danas postoji ali ćemo je tek 29. ožujka službeno prezentirati.

U izradi stranice veliki doprinos je dao Dorušićev prijatelj Igor Savić, s kojim je i otkrio nalazište, inače stručnjak za marketing i komunikacije. Uz njih dvojicu o projektu će govoriti dr. Irena Radić Rossi sa zadarskoga Sveučilišta, s čijim timom centar Foka ima dugu i odličnu suradnju.

Najčitanije