11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Pogledajte: Ovako sada izgleda korito Morače nakon višegodišnje eksploatacije

Morača – foto Mediabiro

Višegodišnje nelegalne privredne aktivnosti u koritu rijeke Morače ogolile su životnu sredinu na tom prostoru i negativno uticale na pad izdašnosti vodoizvorišta ,,Bolje sestre“, koje je UNESCO uvrstio među 150 najznačajnijih karstnih izvorišta u svijetu.

Nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska, te dodatno podizanje privrednih objekata za proizvodnju betona i asfalta na području II i III zone sanitarne zaštite izvorišta, takođe su doveli u opasnost uredno snabdijevanje vodom crnogorskog primorja.

Morača – foto Mediabiro

Uzimajući u obzir nesagledive posljedice i upitan oporavak korita rijeke Morače, Vlada Crne Gore odlučila je prošle sedmice da počne sa rušenjem postrojenja Montenegro petrola. Događaju su prisustvovali premijer Dritan Abazović, ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Snimci iz vazduha najbolje prikazuju trenutnu situaciju na terenu i daju uvid dokle se stiglo sa rušenjem objekata za separaciju i preradu šljunka.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije