15 C
Kotor

Slušaj online radio

Pojava invazivne vrste, kompas meduze (Chrysaora hysoscella) u Boki

Meduza – Chrysaora foto čitalac

“Šetajući lastovskom rivom (Opština Tivat) jutros sam u moru primjetio neobičnu meduzu. Fotografiju sam poslao dr Vesni Mačić iz Instituta za biologiju mora Kotor, koja mi je kazala da je ovo meduza iz roda Chrysaora i da je u pitanju invazivna vrsta koja opasno klapi-žari ako je neko dotakne”, piše naš čitalac.

Opekotine koje mogu zadati ova vrsta meduze vrlo su bolne, ali nijesu opasne po život. U zalivu se pojavljuju ciklično, na svakih nekoliko godina.

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja je živi u obalnim vodama Atlantskog okeana i Mediteranskog mora. Karakteriišu je žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas a može narasti do 30 centimetara u širini.

Meduza – Chrysaora foto čitalac

Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži. Njihova pojava se bilježi ciklično ali ne svake godine. Životni vijek kompas meduze je jedna godina.

Ukoliko naiđete na ovu vrstu, savjetujemo da se ne približavate i izbjegavate dodir jer mogu izavati opekotine i žarenje. Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji sprječava opeklinske promjene, upozorili su ranije iz Centra za invazivne vrste.

Najčitanije