11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Poklonio pet sadnica različitih vrsta hrasta za novi tematski arboretumu u tivatskom Velikom gradskom parku

Detalj iz Velikog gradskog parka u Tivtu

Jedan od učesnika nedavno završenog prvog „Festivala vjetra“ u Tivtu, novinar i ekološki aktivista Alekdsandar Novović iz Podgorice, poklonio je Službi gradskog zelenila Komunalnog preduzeća Tivat pet sadnica različitih vrsta hrasta, koje je svoje mjesto naći u novom malom tematskom arboretumu u tivatskom Velikom gradskom parku.

Predstavnicima “Festivala vjetra” i Komunalnog  Novović je vrijednu donaciju uručio juče. On je inače, poznat po tome što je do sada širom Crne Gore, posadio preko 11.000 sadnica hrasta.

Rukovoditeljska Službe gradskog zelenila, diplomirana inženjerka hortikulture Tanja Krstović kazala je  da će poklonjenih pet sadnica različitih vrsta hrasta biti posađene u velkikom Gradskom parku, “u blizini, kako bi predstavljali jedan živi herbarijum, gdje bi djeca bila u prilicu da se na jednom mjestu upoznaju sa vrstama hrasta koje su dominantno zastupljene u našoj zemlji.”

“S obzirom na blizinu obrazovnih institucija- vrtića i škola, naš je park veoma često učionica na otvorenom za nastavne ciljeve iz poznavanja prirode, biologije i ekologije-“ istakla je Krstović.

Aleksandar Novović je osnivač ekološkog poduhvata “Eko bašta Mareza”, a osim sadnje hrastova širom Crne Gore, sprovodi i nekoliko eko-škola za osnovce iz Podgorice. Osnivač je i urednik portala Kombinat. Na “Festivalu vjetra” u Tivtu on je nedavno zajedno sa Vukom Vujisićem, održao predavanje o eko-aktivizmu i medijskom izvještavanju o ekološkim problemima.

Izvor:S.L.

Najčitanije