13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Pokušaj pregovora u jeku borbi

Ukrajina Foto Reuters

Oči svijeta uprte su u Ukrajinu, gdje se nastavlja ruska invazija ali i počinju pregovori ukrajinske i ruske strane. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je Bruxellesu – Hitno nas primite u Evropsku uniju.

Na nepoznatoj lokaciji u Bjelorusiji uz samu granicu s Ukrajinom pregovarat će se o prekidu sukoba. Rusko je izaslanstvo ondje već 24 sata, spremno je na konkretne poteze, kako bi se sukobi što prije zaustavili.

– Mogu samo reći da ovaj konflikt treba što prije zaustaviti, jer obje strane imaju određene interese da se dogovor realizira. I taj dogovor svakako treba biti u interesu obaju strana, rekao je Vladimir Medinski, pomoćnik ruskoga predsjednika i glavni pregovarač.

I dok se pregovara u tajnosti, nastavlja se ono drugo što je Moskva najavila – siloviti napadi ruske vojske diljem Ukrajine. No unatoč totalnom angažmanu, nekog većeg napredovanja nema. No, nažalost, ima civilnih žrtava.

– Do sada je u ruskim napadima ubijeno najmanje 16 djece. Zato poručujem ruskim vojnicima, položite oružje i vratite se kućama. Dosad je poginulo četiri i pol tisuće ruskih vojnika, spasite svoje živote, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

No borbe se nastavljaju, Moskva tvrdi da su ruske snage zauzele gradove Berdjansk i Enerhodar na jugoistoku. Tvrde da je pod njihovom kontrolom i nuklearka Zaporižja koja se nalazi u blizini, ali ukrajinska strana to negira. U području Donbasa lokalni separatisti šalju snimke o napredovanju prema središnjem dijelu Ukrajine.

– Napredujemo iz sata u sat, istina je da Ukrajinci pružaju žestok otpor, no ja sam siguran da ćemo ih uskoro pobijediti, rekao je Valerij Skorkohodov, član Ratnog vijeća separatističkih pobunjenika.

– Ovo je rat, i u ratu uvijek ima žrtava, znamo za njih, znamo da ima i civilnih žrtava, ali mislim da imamo potporu naroda, rekao je jedan od pripadnika separatističkih postrojbi.

Dramatično je u obalnom gradu Mariupolju, gdje branitelji odolijevaju ruskim napadima. Iz tamošnje bolnice stižu dramatične snimke borbe za život 6-ogodišnje djevojčice, koja je kao i njezin otac ranjena u ruskom granatiranju. Liječnici su je pokušali spasiti, no ona je preminula pred očima majke.

U Kijevu je bila relativno mirna noć, a ujutro je nakon dva dana nakratko prekinut policijski sat što je građanima omogućilo da izađu iz skloništa, osvježe se i odu po namirnice. Svi pokušaji ruskih snaga da zauzmu urbana središta odbijeni su. Sve veći broj rezervista dobiva oružje i opremu, i postaju sve veća opasnost za ruske napadače.

– Od običnih, normalnih građana postat ćemo pravi vojnici, jer branimo svoje obitelji, svoje domove, svoju zemlju. Samo su u nama probudili inat, a to je dovoljno za zaustaviti agresiju, izjavio je jedan od pripadnika Ukrajinske vojske.

Moral je očito visok, dolazi i oružje sa Zapada, ali satelitske slike pokazuju da prema Kijevu kreće kolona od gotovo pet kilometara. Udarna je to ruska skupina, pitanje je kako je zaustaviti.

– Koliko ja znam, grad je okružen ili je pred okruženjem. Ne možemo više evakuirati civile. Moramo se pripremiti za borbu, rekao je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Ruski vojni izvori opet kreću u propagandni rat. Nabrajaju velike uspjehe i osvojena područja.

– Rusko vojno zrakoplovstvo ima potpunu kontrolu nad ukrajinskim zračnim prostorom. Nesmetano napadamo sve vojne ciljeve, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

No u Ukrajinu su stigli američki Stingeri, ubojice aviona i helikoptera, i to bitno mijenja odnos snaga. Iz Ujedinjenih naroda vijest o tome da će uskoro zasjedati Opća skupština. Pitanje je to sigurnosti cijeloga svijeta. Vijesti iz Moskve i dalje gotovo pa iste. Nema agresije, nema invazije, cijeli svijet se urotio protiv njih, pa slijedi odgovor.

– Svima onima koji nam uvedu sankcije slijede oštre protumjere. I, vjerujte, svi će osjetiti posljedice, poručio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Jedini ruski partner – Bjelorusija – na jučerašnjem su referendumu odobrili novi ustav. On im omogućuje novi nuklearni status – odnosno raspoređivanje bojnih raketa na bjeloruskom tlu, što bitno mijenja geopolitičko stanje u tom dijelu svijeta. I donosi nove probleme.

Izvor:HRT

Najčitanije