8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pola vijeka tivatske podružnice Bokeljske mornarice i sjećanje na heroje sa razarača “Zagreb”

Tivćani pripadnici Bokeljske mornarice na briodu na Pinima

Dvostruka svečanost održaće se u Tivtu u subotu, 16.aprila kada će Opština, u saradnji sa Udruženjem boraca NOR-a i antifašista Tivat i organizacijom OBNOR Tivat organizovati komemoraciju povodom 81. godišnjice potapanja razarača “Zagreb” Kraljevske Mornarice Jugoslavije i stradanja narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Komemoracija posvećena dvojici junački stradalih pomorskih oficira počeće u 11 časova, u Velikom gradskom parku u Tivtu, polaganjem vijenaca na spomen obilježje, nakon čega je predviđeno obraćanje predsjednika Opštine Tivat Željka Komnenovića.

Delegacije Opštine, Mornarice VCG i dviju boračkih organizacija potom će sa broda položiti vijenac u more u uvali Brdišta, na poziciji potonuća razarača “Zagreb”. Na tom mjestu su  17.aprila 1941. godine Spasić i Mašera, žrtvujuć svoje živote, digli u vazduh i uništili taj moderan ratni brod kako on ne bi pao u ruke italijanskim okupatorima čije su vojne jedinice tada već ulazile u Boku Kotorsku, nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu.

Godišnjica potapanja razarača “Zagreb” je ujedno i Dan podružnice Bokeljske mornarice Tivat koja ove godinje slavi značajan jubilej – 50-tu godišnjicu osnivanja.

“Iako je tradicija Bokejlske mornarice u Tivtu mnogo duža,  jer je članova Mornarice iz ovih krajeva uvijek bilo, posebno nakon  obnove Bokelsjke mornarice 1859.godine kao memorijalne organizacije kada su u nju počeli ulaziti ne samo pomorci, već i ribari i težaci, Podružnica Tivat zvanićno je osnovana 1972. Svoj prvi javni nastup  imali su 10.septembra te godine na dan Jugoslovenske Ratne Mornatricve, pomorstva i riječnog brodarstva tadašnje Jugoslavije, a poslije i 21.novembra 1972. – na Dan Opštine Tivat. Podružnica u Tivtu se osnovala prije pola vijeka  da bi se održala stara slava Bokeljke mornarice – strukovne udruge stare preko 12 stoljeća, a koje su ljudi iz tivatskog kraja uvijek bili neodvojivi dio, posebno Lastvoljani”- kazao nam je predsjednik Podružnice Bokeljske mornarice Tivat, Marjan Ribica.

Razarač ZAGREB u Boki

On je istakao da je za Dan podružnice izabran 17.april u spomen na isti dan 1941. kada su u uvali Brdišta kod Tivta, Milan Spasić i Sergej Mašera potopili razarač “Zagreb”.

“Ovaj njihov herojski lin se dogodio u Tivatskom zalivu čime su se oni zauvijek upisali na stranice istorije slavnog bokeljskog pomortsva, pa je bilo i logično da se taj datum uzme i za Dan naše podružnice”- kazao je Ribica dodajći da je u ovoj opštini nekada egzistirali odredi Bokeljske mornarice u Lastvi, Lepetanima i u samom gradu Tivtu.

“Lastovski odred je uvijek biuo najbrojniji pa je Lastva  davala i kapetana. I najveća čast u ovoh organizaciji – nošenje barjaka pripada Gornjoj Lastvi, odnosno familiji Nikolića koji su poziciju barjaktara naslijedili od Ivovića. U proteklih pola vijeka, nije bilo niti jedne proslave Dana Opštine Tivat bez nastupa Odreda Bokeljske mornarice iz Podružnice Tivat, a naši mornari I oficiri u tradicionalnim odorama dočekivali su i sve visoke državne poglavare koji su od sredine 19. vijeka do danas pohodili Tivat – od austrougarskog cara Franja Jospia, preko jugoslovenskog predsjendika Josipa Broza Tita do aktuelnih državnih čelnika i visokih stranih fiunkcionera”- kazao je Ribica dodajući da će stoga u subotu, kao i svake godine, Bokeljka mornarica učestvovati u komemoraciji Spasiću i Mašeri i položiti vijenac na njihov spomenik, da bi potom u poslijepodnevnim časovima relizovala poseban svečani program kojim će obilježiti Dan svoje podružnice.

Bokeljska mornarica Tivat

Postrojavanje Odreda obaviće se u 18.30 sati ispred zgrade Centra za kulturu  odakle će njeni priopadnici u pratnji Gradske muzike, prodefilovati ulicama Tivta do rive Pine gdje će predate raport prvom majoru Graciji Aboviću te potom odigratio tradicionalno Kolo Svetoga Tripuna.

Izvor:S.L.

Najčitanije