16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Volonteri Gimnazije Kotor posjetili Azil za pse

Gimnazija Kotor – posjeta Azilu za pse

Volonteri Gimnazije Kotor su povodom Dana dobrih djela u utorak 11. aprila posjetili kotorsko-tivatski Azil za pse i izveli ih u šetnju.

Volonterizam u zajednici generiše povjerenje i solidarnost, stvara nove vrijednosti i to kako one životne, kulturne, duhovne, tako i one čija se vrijednost može i komercijalno izraziti. Na ličnom nivou nam volonterizam pruža osjećaj zajedništva i ličnog značaja u zajednici, razvija različite vještine i sposobnosti od zanatskih do socijalnih.

Dan dobrih djela je međunarodni dan volontera i obilježava se svake godine volonterskim aktivnostima širom svijeta a od 2019.godine i u Crnoj Gori zahvaljujući organizaciji ADP Zid iz Podgorice.

Volonterima škole je u susret izašao Eurotaxi kao prevoznik a zaposleni u Azilu su pružili punu podršku akciji učenika, upravo ovakvo iskustvo svjedoči navedenim mogućnostima koje volonterizam u društvu ispoljava i saradnja sa pomenutim subjektima akciju učenika škole čini još vrijednijom.

Tokom akcije, volonteri su imali priliku da saznaju dosta toga o psima, od načina života, njihovih potreba, do toga kako im možemo pomoći na različite načine. Volonteri su iz prve ruke mogli da isprobaju kako je šetati sa većim brojem pasa, proučavati i primjeniti taktike smirivanja u teškim trenucima, odabirati rute i način šetanja, kao i mnoštvo zanimljivih načina igre i zabave s našim milim prijateljima.

Gimnazija Kotor – posjeta Azilu za pse

Azil, otvoren prije 15 godina, trenutno ima oko 150 pasa, i svakih nekoliko dana neko dođe u posjetu našim dragim krznenim prijateljima. Nažalost, iako nam je ovo mesto toliko blizu, naša okolina slabo zna za njihovo postojanje. Najveći broj posjetilaca su stranci.

“Uživala sam u tome što sam mogla da usrećim barem jednog psa na par sati, jer naše malo je nekome puno. Svi psi su bili veoma umiljati i dobri, nimalo agresivni, tako da ne razumijem kako neko može imati srca da napusti takvo stvorenje. Posle susreta, bilo mi je veoma teško da se razvojim od psa kojeg sam šetala“, poručila je Katarina Radojičić. Dobili smo priliku da se povežemo sa psima neposredno, da shvatimo pravi način sporazumjevanja i brige o drugom biću.

“Šetanje pasa inače stvara fin osjećaj, pogotovo ako smo ih udomili ili prošetali pse iz azila. Iako je stereotip da su svi psi iz azila neprijatni i da ih se treba kloniti, sa sigurnošću vam
mogu reći da to nije istina. Možda na prvi pogled izgledaju odbojno, dok im je ustvari kao i svima nama potrebno samo malo pažnje i brige. Tako se vidi ono najbolje u njima“, podijelio je svoje utiske sa nama Milan Samardžić.

“Inače sam osjetljiva kad su u pitanju životinje, i veoma se radujem budućim posjetama Azilu. Smatram da, ko je u mogućnosti da udomi pse, neće pogriješiti ako napravi tu odluku“, savjetovala je Iva Moškov.

Učenici će u bliskom vremenskom periodu opet posjetiti ove drage drugare, i nadamo se da će se što više učenika pridružiti budućim šetnjama i zabavi sa njima. Veoma je bitno da ljudi shvate da su, pored akcija, od velikog značaja posjete sličnim mjestima, pokazivanje velike količine ljubavi prema životinjama, i spoznaja vještina koje nam mogu mnoga vrata otvoriti. Svaki pogled i pružena ruka su bitni.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije