15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Policija u Tivtu i Kotoru ne objašnjava dvostruke aršine

Proslava Dana nezavisnosti 21. maj 2020.

Policija u Tivtu i Kotoru drastično drugačije postupila je prema građanima Crne Gore u dva maltene identična slučaja u proteklih dvadesetak dana, ali izbjegava da objasni zbog čega je to učinjeno.

Iz Uprave policije ni nakon više od deset dana, nisu odgovorili na pitanja „Vijesti“ koje su im tražile podatke o broju građana koji su privedeni na informativne razgovore, odnosno broju i osnovi podnijetih prekršajnih prijava i naloga za plaćanje kazne, a koje su policajci u Tivtu i Kotoru podnijeli protiv građana koji su 12.maja i 21.maja učestvovali u organizovanim auto-kolonama koje su tih dana vozile bokeljskim drumovima.

Kolonu u kojoj je bilo stotinjak automobila građana Tivta, Kotora, Krtola, Grblja i Budve koji su se samoinicijativno okupili 12. maja uveče, policija je zaustavila na ulazu u Budvu i bez ikakvog obrazloženja, nije joj dozvolila da prođe kroz taj grad. Policajci u Tivtu i Kotoru tada su u više navrata zaustavljali kolonu koju su činili vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske i koji su vožnjom automobila u koloni na Jadranskoj magistrali, uz poštovanje sbih tada važećih mjera NKT-a za spriječavanje širenja koronavirsa, protestovali zbog dešavanja tog dana u Nikšiču gdje je bio uhapšen vladika Joanikije i više sveštenika MCP. Njima nije dozvoljeno ni da uđu u centar Tivta već samo da se na povratku iz Budve provezu magistralom do Seljanova nakon čega su se oni mirno razišli. Policija je ipak iste večeri zbog toga, privela na informativni razgovor sveštenika Mijajla Backovića  jer je gornjogrbaljski paroh bio u jednom od vozila na čelu kolone. On je u kotorskoj policiji zadržan cijelu noć na šestočasovnom ispitivanju, ali protiv njega nije podnešena nikakva prekršajna ili krivična prijava. Backović je „Vijestima“ ispričao detalje svog privođenja od strane tivatske u kotorsku policiju kao i postupanja kotorskih inspektora koji su mu kaže, u viđe navrata cijepali datu izjavu i „vraćali je na doradu“, smao kako bi ga zadržali u stanici svih šest sati na koliko su po zakonu imali pravo.

Policija u Tivtu, Kotoru i Budvi tada je, kako je zvanično saopšteno iz Uprave policije, na informativne razgovore privela i više drugih učesnika kolone automobila sa vjernicima MCP, a jedan broj njih je tada i sankcionisan zbog, kako je objašnjeno „prekršaja Zakona o bezbjednosti saobraćaja“. „Vijestima“ su ti ljudi rekli da su im policajci prekšajne prijave pisali zbog upotrebe četiri žmigavca na automobilima u koloni, odnosno korišćenja automobilskih sirena. Iz policije je tada zvanično saopšpteno da je samo u Budvi 25 građana pozvano na informativne razgovire u vezi sa vožnjom u koloni vjernika MCP, a 14 njih je sankcionisano zbog „prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja“.

Nepunih deset dana nakon toga, na putevima u Tivtu i Kotoru kretale su se organizovane auto kolone sa građanima koji su na taj način, uz upaljene žmigavce, pjesme, zastave i sviranje sirenama, slavili Dan nezavisnosti 21.maj. Te kolone od kojih su mnoge organizovale i lokalne vlasti u Kotoru a najavljivane se i građani pozivani da učestvuju u njima od strane opštinskih odbora DPS-a u tim gradovima, tivatska i kotorska policija niti su zaustavljale, niti spriječavala da se kreću bilo kojim putem ili ulicom, tokom cijelog dana, iako su pritom kršene tada važeće mjere NKT-a, ali i drugi zakoni. Učesnike tih kolona od kojih su mnogi „visili“ sa strana automobila jer su gornji dio tijla izvukli iz unutrašnjost vozila kroz otvorene prozore na vratima, čak su neki i sjedali na krovu automobila u pokretu, tivatski i kotorski policajci nisu zaustavljali, niti su učesnike „patriotskih“ auto kolona spriječavali da oni sami, zaustavljanjem na cesti ili gradskim ulicama, obustave sav ostali saobraćaj, kao što je to recimo, 21.maja učinjeno na Jadranskoj magistrali u Risnu gdje su pristalice DPS-a i ostalih vladajućih stranaka,blokirale saobraćaj na oko pola sata. Naprotiv, policija je kao što je to bio slučaj uTivtu, svojim vozilima pratila i obezbjeđivala ove kolone, a o čemu postoje i video zapisi postavljeni na društvenim mrežama.

Iz Uprave policije nisu odgovorili na pitanja da li su i koliko organizatora i učesnika auto kolona 21.maja priveli na informativne razgovore ili sankcionisali zbog evidentnih kršenja Zakona o bezbjednosti saobraććaja i Zakona o javnom redu i miru. Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije 23.maja su saopštili da im do tada iz OB Tivat i OB Kotor saopštoli da „za sada nije bilo privođenja i procesuiranja” učesnika ovih javnih okupljanja na Dan nezavisnosti.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije, ali ni iz vrha MUP-a, do sada se nisu zvanilno oglašavali o više nego evidentnoj eklatantnoj diskriminaciji dijela građana Crne Gore u Tivtu i Kotoru od strane policije, njenim različitim postupanjem u dva gotovo identična slučaja koja su se desila sa razmakom od devet dana.

ŠEF KOTORSKE POLICIJE ODĆUTAO I PISMO PRIVEDENOG SVEŠTENIKA

Gornjogrbaljski paroh Mijajlo Backović “Vijestima” je kazao da još nije dobio nikakav odgovor od načečnika OB Kotor  Živka Ćorića na otvoreno pismo koje mu je sveštenik uputio prije nekoliko dana, u vezi različitog postupanja policije u ova dva slučaja.

U tom pismu on je šefa kotorske policije pored ostaloga, upitao da ako je tačno da policija neselektivno primjenjuje zakon i propise kao što mu je to Ćorič kazao u noći kada je Backović bio priveden zbog “auto litije” 12.maja,  zašto na isti način postupio i prema organizatorima i učensicima auto kolona kojima je proslavljan Dan nezavisnosti.

“Da se razumijemo, neman ništa protiv praznika i načina na koji je proslavljen, samo postavljam pitanje  zbog Vaše tvrdnje da se zakon neselektivno i dosljedno sprovodi, da li ste priveli predsjednika Optine Kotor g.Željka Aprcoviča jer je Opština bila organizator ovih okupljanja, kao organizatora da se cijelu noć “druži” sa Vamai  da daje izjave, kao što ste to učinili sa mnom ? Ako Vam treba, podsjećanja radi, mogu Vam dostaviti snimke naše litije i nakon devet dana, kolone koja je u organizaciji Opštine, proslavljala Dan nezavisnosti. Ne tražim da se bilo ko privodi, samo pitam zašto sam onda ja priveden.”- stoji u pismu sveštenika Backovića na koje šef kotorske policije nije odgovorio.

Izvor:S.L

Najčitanije