14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Politički skupovi prije mjesec i po razlog širenja Covida-19 u Crnoj Gori

NKT- foto vlada. me – S. Matić

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori u srijedu su, mjesec i po nakon parlamentarnih izbora, označile masovna politička okupljanja kao razlog naglog širenja zaraze koronavirusa te su pozvale inspekcijske organe da kazne organizatore tih skupova.

Na sjednici Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti (NKT) kojoj je prisustvovao i odlazeći premijer Duško Marković, zaključilo se da se od pojave koronavirusa u Crnoj Gori krizom upravljalo kvalitetno, te da je ta zemlja svojevremeno uspjela biti prva država u Evropi bez potvrđenih slučajeva infekcije.

„Visoka stopa u proteklom razdoblju rezultat je brojnih javnih skupova i drugih vidova kršenja epidemioloških mjera u vrijeme izbora i nakon njih, kao i kontinuiranih, neodgovornih i politikantskih negiranja i opovrgavanja postojanja virusa“, saopštno je nakon sjednice NKT-a.

Ocijenjeno je i da visoke stope infekcije u crnogorskom susjedstvu i u Evropi potvrđuju da je u zamahu novi, ozbiljan talas pandemije, a da trenutno “najveći izazov i epidemiološki rizik za crnogorske zdravstvene vlasti predstavlja organizovanje svadbi, rođendana i porodičnih proslava”.

„Nadležni organi zaduženi su da takve skupove spriječe, a da prostore u kojima se okupljanja organizuju zapečate i kazne odgovorne“, saopšteno je nakon sjednice NKT-a.

Ono što bode oči crnogorske javnosti je da je ovo prva reakcija NKT-a, tijela koje koje je oformila crnogorska Vlada u martu kako bi upravljalo odgovorom Crne Gore na pandemiju koronavirusa, na masovne skupove vlasti i opozicije održanih na sam dan izbora i sedam dana nakon toga.

Pojedinim skupovima su tada, podsjećaju mediji, prisustvovali i članovi NKT-a. U Podgorici,

je prema procjeni policije prisustvovalo 50 hiljada ljudi.

Također, indikativno je da  niko od zvaničnika odlazeće vlasti nije osudio organizovanje “Patriotskog skupa”, dok je gradska vlast Podgorice, donijela odluku o zabrani održavanja skupa dan nakon što se održao.

U tom trenutku na snazi bila zabrana okupljanja više od 100 osoba na otvorenom javnom prostoru.

Ranije uoči izbora mjere zabrane okupljanja kršile su pristalice prosrpske opozicije koje su organizovale protestne šetnje nakon molitivi u crkvama Srpske pravoslavne crkve. Također, hiljade njih na ulicama su 30. avgusta slavile pobjedu opozicije na izborima.

Procjena je da je tih dana na crnogorskim ulicama bilo više od 100 hiljada građana ili petina ukupne crnogorske populacije.

Nakon izbora dnevni prosjek zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori je oko 200, epidemiolozi su izračunali da je lokalna transmisija u nekim razdobljima bila veća nego u Bergamu na početku pandemije.

Epidemiolozi su najavili da bi se uskoro mogle uvesti restriktivne mjere Podgorici, gradu u kojem živi trećina crnogorskog stanovništva, koje podrazumijevaju zatvaranje ugostiteljskih objekata i uvođenje policijskog sata.

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori je registrirano 192 novozaražena i potvrđena je smrt četiri osobe koje su bile pozitivne na Covid. Trenutno je 4043 aktivnih slučajeva infekcije, što je na 100 hiljada stanovnika 641.

Od početka panedemije od koronavirusa u Crnoj Gori umrlo je 217 stanovnika.

Najčitanije