16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

„Poljoprivredni pejzaž –vrijednosti, stanje i izazovi“

vrmac – tivat

U sklopu projekta  „Obnova tradicionalnog poljoprivrednog pejzaža za održivu poljoprivredu –AGRISCAPE & ME“ u petak 10.novembra 2017. godine u Gornjoj Lastvi biće održan okrugli sto na temu „Poljoprivredni pejzaž –vrijednosti, stanje i izazovi“.

Cilj projekta AGRISCAPE & ME je da doprinese razvoju održive poljoprivrede kroz zalaganje za obnovu, očuvanje i unapređenje tradicionalnog poljoprivrednog pejzaža kao dijela ukupnog kulturnog pejzaža.

Projekat se počeo realizovati u junu 2017. godine i trajaće 12 mjeseci, a sprovode ga organizacije EXPEDITIO Centar za održivi prostorni razvoj, Kulturno zavičajno udruženja NAPREDAK Gornja Lastvai Maslinarsko društvo „Boka“ –Boka Kotorska. Saradnik na projektu je Mreža za ruralni razvoj Crne Gore. Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije u okviru regionalnog projekta “Održiva poljoprivreda za održivi Balkan: jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za javno zastupanje i razvijanje politika na zapadnom Balkanu“, koji realizuje regionalni konzorcijum organizacija civilnog društvaiz Albanije (Institut za politiku životne sredine-IEP), bivše jugoslovenske republike Makedonije (FLOROZON), Kosova* (NGO AKTIV) i Crne Gore (Centar za zaštitu i proučavanje ptica –CZIP), predvođen Organizacijom za poštovanje i brigu oživotinjama –ORCA iz Srbije.

Cilj okruglog stolaje da se sagleda stanje vezano za tretman poljoprivrednog pejzaža u Crnoj Goriiz ugla poljoprivrede, kulturne baštine, pejzaža i planiranjai da se zatim pokrene diskusija o izazovima vezano za njegovu zaštitu, planiranje i upravljanje. Na okruglomstolu će učestvovatipredstavnici relevantnih institucijai organizacijau Crnoj Gori kao i ključni akteri sanacionalnogi lokalnog nivoa. Na okruglom stolu će učestvovati i gosti iz Francuske i Hrvatske koji će govoriti o iskustvu i projektima koje realizuju u svojim zemljama.

Jedan od ciljeva projekta AGRISCAPE&MEje stvaranje platforme relevantnih akterau oblastima poljoprivrede, kulturne baštine, pejzaža i planiranjakoja bi trebaladoprinijeti unapređenju okvira za zaštitu, planiranje i upravljanje tradicionalnim poljoprivrednim pejzažom u cilju razvoja održive poljoprivrede u Crnoj Gori. Okrugli sto ćeu tom smislu biti važan jer će okupitiključne aktere, i biti inicijalni korak u stvaranjuove platforme.  Obnova tradicionalnog poljoprivrednog pejzaža za održivu poljoprivredu AGRISCAPE&ME

Okrugli stobiće održanu Domu kulture “Ilija Marković“ u Gornjoj Lastvi, u petak 10. novembra 2017. godine od 10:00h do14:30 h.

Detaljni program okruglog stola biće postavljen na web sajtu partnerskih organizacija.

Pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće na okruglom stolu, poručuju organizatori.

Za sve zainteresovane, obezbijeđen je prevoz do GornjeLastve.Kombikreće u 9:30hispred Glavne pošte u Tivtu.

Najčitanije