24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Položen kamen temeljac za novu školu u Radovićima

Polaganjem kamena temeljca u Radovićima obilježen je početak izgradnje nove osnovne škole, područnog odjeljenja vrtića i muzičke škole. Kamen temeljac su zajednički položili premijer Dritan Abazović, minister prosvjete Miomir Vojinović, predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović i direktor škole Ivica Tošev.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović zahvalio se lokalnoj samoupravi zbog napora koji su uložili da dođe do današnjeg svečanog trenutka, početka izgradnje novog školskog objekta.

“Posebno sam ponosan što mogu u ime Ministarstva prosvjete da vam se obratim, imajući u vidu istorijat ove škole, imajući u vidu da je na ovim prostorima bila najstarija narodna škola i samim tim ponosim se da danas radimo nešto na šta može biti ponosan ne samo grad Tivat, nego i naša Crna Gora” kazao je Vojinović.

Foto Vlada CG

Predsjednik opštine Željko Komnenović rekao je da je Tivat na ovaj dan dugo čekao.

“Osnovnu školu „Branko Brinić“ trenutno pohađa 153 učenika od prvog do devetog razreda. Svi oni, a i mnogi prije njih, znanje su sticali u trošnom, montažnom objektu iz 1980. Bilo je mnogo, prije svega infrastrukturnih problema, koje sada ostavljamo za sobom. Iskoristiću priliku da se zahvalim svima onima koji su školi, sve ovo vrijeme, pomagali kroz donacije, direktan angažman i na svaki drugi mogući način. Onda i sada prioritet su nam bili interesi djece”.

Komnenović je istakao da Tivat bilježi porast broja stanovnika, pa je samo ove godine u centralnu školu u Tivtu upisano 1900 mališana.

Foto Vlada CG

“Vrtić „Bambi“ radi na ivici svojih kapaciteta jer je priliv djece veliki i u ovu predškolsku ustanovu. Zato, Opština Tivat jasno ističe svoj stav da je Tivtu neophodna nova osnovna škola na lokalitetu Župa. Objekat nove škole neophodnan je kako bi naša djeca učila i boravila u adekvatnom prostoru sa svim pratećim sadržajima. Nadamo se da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma najzad ući u proceduru javne rasprave za izmjenu i dopunu DSL-a 22-23, što je korak koji prethodi svim daljim aktivnostima. Opština Tivat biće pouzdan partner Vladi Crne Gore, kako bismo zajedničkim snagama išli ka ovom cilju”, poručio je Komnenović.

Foto Vlada CG

Premijer Dritan Abazović takođe je istakao da se radi o najstarijoj školi u Crnoj Gori te da je najmanje što je Vlada mogla da uradi da zajedno sa Opštinom Tivat  mališanima podari novi objekt.

“Zadovoljstvo je veće jer se ne radi samo o osnovnoj školi, nego se radi o vrtiću, a mi bez obzira na brojne izazove koje postoje, treba da konstatujemo da u Tivat najčešće dolazimo lijepim vijestima. Tivat je grad koji se može pohvaliti sa nečim sa čime se ne mogu pohvaliti, nažalost, svi gradovi u Crnoj Gori, a to je povećanjem broja djece koja se upisuje u prvi razred osnovne škole. Stoga je obaveza Vlade da radi na povećanju školskih kapaciteta  I u potpunosti prihvatam inicijativu da što prije počne izgradnja nove škole na Župi” , kazao je Abazović.

Foto Vlada CG

Direktor škole, Ivica Tošev istakao je da se u razvijenim zemljama ulaganje u nauku, obrazovanje i kulturu ne tretira se kao potrošnja već investicija.

“Ova nova škola biće mjesto gdje će se ostvariti mnogi snovi. Biće to mjesto gdje će se oblikovati budući doktori, učitelji, umjetnici, inženjeri…. Biće to mjesto gdje će se formirati prijateljstva, gdje će se naučiti vrijednost drugarstva i gdje će se razvijati vještine koje će naša djeca nositi kroz cijeli život”.

Foto Vlada CG

Današnjem događaju prisustvovali su potpredsjednik Jovan Brinić, predsjednik Skupštine Miljan Marković i sekretarka za društvene djelatnosti Olivera Mišković Vidojević, kao i direktori tivatskih škola, građani i djeca. Izvođač radova je kompanija LD Gradnja iz Nikšića, a rok izgradnje je februar 2025. godine.

Najčitanije