20 C
Kotor

Slušaj online radio

Izraelski ministar obrane: Opkolili smo Gazu. Nemaju struje, hrane, vode ni goriva

Izrael – foto EPA

Izraelska vojska tvrdi da je ponovno preuzela kontrolu nad svim zajednicama oko Gaze. Ne vode se borbe između trupa Izraelskih obrambenih snaga i Hamasa unutar Izraela, a Izraelske obrambene snage su ponovno preuzele kontrolu nad svim zajednicama oko Pojasa Gaze, izjavio je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik IDF-a, Daniel Hagari.
Ova objava dolazi više od 48 sati nakon što je Hamas pokrenuo iznenadni napad s tisućama raketa i poslao borce preko granice, u napadu kakav Izrael nije vidio od svog rata za neovisnost 1948. godine.

Potpukovnik Richard Hecht je rekao i da su borbe bile ograničene na dva područja, a jutros su se odvijale na čak osam područja. Hecht je dodao i kako se nada da će se jedna situacija s taocima uskoro riješiti.

Osvrnuo se i na 300.000 pozvanih rezervista, rekavši da oni nisu samo za Gazu već i za stabilizaciju nekih unutarnjih pitanja, uglavnom u Judeji i Samariji, a pojačat će i obranu u sjevernom dijelu.

– Spremni smo, ujedinjeni smo i učinit ćemo ono što trebamo da vratimo Izraelske obrambene snage na pravi put. Minimizirat ćemo kolateralnu štetu, ali oštro ćemo djelovati protiv Hamasa, rekao je.

Izraelska je televizija izvijestila da je pozvano oko 300.000 rezervista, što je najveća takva mobilizacija u povijesti zemlje. TV kanali su citirali izraelsku vojsku koja je objavila te brojke, no one još nisu potvrđene, piše Sky News.

Gotovo 500 Palestinaca je ubijeno, a njih 2751 je ranjeno u izraelskim napadima, najnovije su informacije Ministarstva zdravstva Gaze. Rečeno je da su do sada poginula 493 Palestinca, a 2751 ih je ozlijeđeno.

Izrael je tijekom noći gađao pojas Gaze, a zračne snage su rekle da su nadgledale više od 800 napada samo u proteklih 20 sati.

Izvor:Hina-HRT

Najčitanije