13 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorci iz Crne Gore nemaju status, prepušteni sami sebi

Pomorci – Udruženje pomoraca – foto Boka News

Pomorci iz Crne Gore godinama se suočavaju sa brojnim problemima – ova branša ni dan danas nema status i nema zvanje. U Crnoj Gori ne postoji registar pomoraca, ni zakonska regulativa koja bi pomorcima omogućila bolji status.

Prema nekim procjenama, na pučini je iz Crne Gore oko 6.500 pomoraca, mada taj broj nije definisan, upravo zbog nepostojanja registra.

Kako je kazao kapetanNenad Lazović, gostujući u emisiji “Mreža” na TVCG, crnogorski pomorci su prepušteni sami sebi.

“Najveći broj njih individualno nalazi svoje zaposlenje. Nose svoj teret svaki na svoj način”, kazao je Lazović.

Istakao je da Crna Gora nema nijednog predstavnika bordarske kuće koji zvanično ima zvanje u Crnoj Gori.

“Zakonska regulativa postoji, ali monitoring i usaglašenost sa trendovima apsolutno ne postoje. Problem je u tome što već tri godine nemamo ministarstvo pomorstva, već pripadamo nekom direktoratu. Moram reći da se ovih godina nisu baš potrudili da predstave Crnu Goru kao pomorsku zemlju”, smatra Lazović.

Prema njegovim riječima, Pomorski fakultet u Kotoru godinu i po dana nije iznjedrio nijednog lučkog kapetana.

“Poslije ovoliko godina iskustva i ovoliko sijede kose, ne bojim se teškim riječi i tvrdim da je Crna Gora zaboravila na pomorce”, upozorio je Lazović.

Predsjednik Unije pomoraca Crne Gore Neđeljko Radulović ukazao je na još jedan problem: kašnjenje sa biometrijskim izdavanjem dokumentacije pomoraca.

“To je elektronski dokument i to je u nadležnostu MUP-a. I pred svih naših napora, do današnjeg dana nismo mogli da ovo realizujemo, mada ima nekih najava da će sve biti završeno do kraja godine”, kazao je on.

Još jedan izazov sa kojim se suočava ova profesija: sindikalna organizacija pomoraca u našoj državi ne postoji.

“Sindikat je po pravilu oslonjen na državu, a mi se vodimo kao NVO. Do sada nije bilo primjedbi na naš rad”, pohvalio se Radulović.

Poručio je da su crnogorski pomorci su najbolji naši ambasadori.

“Oni su naš najboljui izvozni proizvod”, zaključio je Radulović.

Najčitanije