21 C
Kotor

Slušaj online radio

Žensko osnaživanje kroz crnogorski zlatovez

Zlatovez

NVO Mare Mare će izložbom koja je planirana 28.septembrau 18 sati u SPA galeriji Mediteranskog centra  završiti projekat pod nazivom “Rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena” u okviru programa “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE”, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Projekat ima za cilj unapređenje rodne ravnopravnosti u Herceg Novom putem ekonomskog osnaživanja žena, posebno onih koje pripadaju ranjivim kategorijama stanovništva kao i promociju i njegovanje tradicionalnih zanata, prije svega zlatoveza , kao dijela kulturne baštine Crne Gore.

Kroz niz obuka i radionica, kao i treninga posvećenih ženskom preduzetništvu i pokretanju sopstvenih biznisa, NVO Mare Mare je  radila  na podizanju svijesti o važnosti rodne ravnopravnosti i stvaranju prilika za ekonomsko osnaživanje žena u ovom regionu.

Zlatovez

“U okviru projekta, grupa od 13 žena iz ranjivih grupa dobile su  priliku da se obuče u tradicionalnom  crnogorskom zlatovezu  koji je dio bogate kulturne baštine Crne Gore. Kroz radionice koje se fokusiraju na tehniku crnogorskog zlatoveza, učesnice su stekle  znanje i vještine koje će im omogućiti da pokrenu sopstveni biznis”,  objasnila je koordinatorka projekta Dubravka Raičević.

Crnogorski zlatovez predstavlja dragocjen dio kulturnog nasljeđa Crne Gore. Kroz očuvanje i razvoj ove tradicije, žene u regionu ne samo što njeguju svoju kulturu već i stvaraju prilike za ekonomski rast. Ova umjetnost povezuje prošlost i budućnost Crne Gore, pokazujući kako tradicija može biti most ka prosperitetu i očuvanju identiteta.

Projekt “Rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena” predstavlja važan korak u ostvarivanju rodne ravnopravnosti u Herceg Novom i doprinosi ekonomskom razvoju zajednice kroz podršku ranjivim kategorijama stanovništva. NVO Mare Mare se zalaže za stvaranje bolje budućnosti za žene u Herceg Novom i širi poruku da su rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje ključni faktori za prosperitet zajednice.

Projekat  “ Rodna ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena”  NVO  Mare Mare u okviru programa “OCD u Crnoj Gori-od osnovnih usluga do oblikovanja politika-M”BASE”. Projekat  sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Finansira ga Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Kontakt osoba Dubravka Raičević  maremare541@gmail.com

/Slavica Kosić/

Najčitanije