10 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorska agencija iz Kotora otvara novo tržište za naše pomorce

Jedan od Costamareovih brodova koji plovui u najmu kineske kompanije COSCO

Kompanija BCM iz Kotora postala je ekskluzivna  tzv. crewing agencija grčkog brodara Costamare za države bivše Jugoslavije i na taj način crnogorskim pomorcima otvorila još jednu veliku mogućnost za dobijanje posla.

Posebno značajno je to što će Costamare na svoje brodove osim oficira palube i stroja, ukrcavati i naše mlade pomorske pripravnike – kadete palube i asistente stroja, odnosno asistente električara, te na taj način im pružati priliku da obave obeveznu praksu prije polaganja stručnog ispita za sticanje zvanja oficira.

Costamare je kompanija koju je 1975. u Atini osnovao grčki kapetan Vasileios Konstantakopoulos. Od skromnog početka sa samo jednim malim teretnjakom nosivosti 2.000 tona, kompanija se razvila do aktuelnog svog statusa jednog od najvećih nezavisnih vlasnika kontejnerskih brodova u svijetu. Costamare trenutno raspolaže flotom od 82 kontejnerska broda ukupnog kapaciteta 582.837 kontehnerskih jedinica (TEU). Ova kompanija svoje brodove koji variraju od malih tzv. feeder kontejneraša kapaciteta ispod 2.000 TEU, do velikih magakontejneraša pojedinačnog kapaciteta preko 14.500 TEU-a, iznajmljuje u tzv. time charter (vremenski najam) najvećim svjetskim kontejnerskim kompanijama, pa su među njenim klijentima i poslovnim partnerima i čuveni brodarski giganti poput kompanija Maersk, MSC, Evergreen, Yang Ming, Cosco, ONE, Zim Israel Navigation, OOCL  i Hapag-Lloyd.

Pored kontejnerskog, Costamare je nedavno otvorila i drugi segment u svojoj floti, kupivši  u manje od dva mjeseca čak 28 brodova za prevoz rasutog terete (bulkcarriera) pojedinačne veličine od 33.000 do 85.000 tona, ukupnog kapaciteta preko 1.496.000 tona nosivosti. Menadžm ent Costamarea je uporavo postigao Ii dogovore sa prodavcima polovnih, odnosno brodogradilištima za gradnju novih brodva za još 23 bulkcarriera koji će u njenu flout ući do kraja ove godine.

Prema zvaničnim finansijskim izvještajima, Costamare je u prvom kvartalu 2021. imala ukupno preko 127 miliona dolara prihoda od tima čartera svojih brodova, pri čemu je neto profit iznosio preko 68 miliona dolara, a dividende akcionara kompanije bile su više nego dvostruko veće nego u prvom kvartalu prošle godine. U drugom kvartalu kompanija je nastavila sa još boljimposlovanjem ostvarivši neto dobit od skoro 83 miliona dolara.

“Uspjeli smo se izborimo za vrlo atraktivne plate našim oficirima na brodovima Costamerea. Svi budući kandidati za ukrcaj će morati da budu revakcinisani – kazao nam je direktor agencije BCM, kapetan duge plovidbe Goran Mačić.

Prema platnoj listi, zapovjednik iz Crne Gore na Costamare zarađivaće od 9.700 eura mjesečno, a upravitelj stroja 9.600 eura. Plata kadeta, odnosno asistenta iznosi 1.100 eura. Preko BCM-a će se ukrcavati samo oficirski kadar, odnosno kadeti i asistenti, dok neće biti ukrcaja tzv. niže posade.

Ugovori koje će naši pomorci potpisivati sa Costamare su u trajanju od šest mjeseci., a naši pomorci ploviće na rodovima na kojima su ukrcane posade iz Grčke i sa Filipina.

“U toku su pripreme za početak ovog za nas i za crnogorske pomorce potecijalno vrlo značajnog aranžmana sa grčkim brodarom, tako da prve ukrcaje naših pomoraca na brodovima kompanije Costamare očekujem već tokom septembra”- zaključio je Mačić.

Najčitanije