7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski incident u Boki – sudar dvije jahte u Kumborskom tjesnacu

Pomorski incident

U Kumborskom tjesnacu u zalivu Boke Kotorske oko 18.40 sati došlo je do sudara dvije jahte koje viju crnogorsku zastavu – 14 metarske jedrilice „Sunny Wind“ i motiorne jahte „A“.

Na jedrilici koja u momentu sudara nije bila pod jedrima, već je kao i jahta „A“ vozila na motorni pogon, bila su četiri strana državljanina, dok je na motornoj jahti bilo dvoje ljudi, takođe stranaca.

Dva plovila sudarila su se u visini transverzale Petrovići-Baošići pri čemu je motorna jahta pretrpjela veća oštećenja. Po pozivu u pomoć koji je stigao preko Operativno-komunikacionog centra  112 MUP-a Crne Gore, odmah je reagovala Uprava pomorske sugirnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) koja je na lice mjesta uputila svoj brzi spasilački čamac SAR-5. Posada dvije jahte ispostavi Lučke kapetanije u Tivtu podnijela je zvaničnu prijavu pomorske nezgode, zbog čega su se oba plovila u pratnji čamca SAR-5 uputila prema gradskom pristaništu Pine u Tivtu gdje je i ekipa Hitne pomoći iz Tivta sačekala brodove koji su uplovili oko 19.30 sati jer se u međuvremenu jedan od članova posade jedrulice „Sunny Wind“ požalio na povrede koje je navodno zadobio u sudaru dva broda. Ostalih pet lica sa oba plovila su nepovrijeđena.

Pomorski incident

U incidentu nije bilo zagađenja mora izlivanjem nafte ili zauljenih tečnosti iz dvaju brodova, a UPSUL i Inspekcija sigurnosti plovidbe utvrđuju uzroke sudara i preko elektronskog trakinga VTMIS sistema pokušavaju utvrditi ko je odgovoran za koliziju dvije jahte. Iz preliminarnih rezultata istrage naslućuje se da se ni skiper jedrilice „Sunny Wind“ ni skiper motorner jahte „A“ nisu pridržavali odredbi COLREG-a , odnosno međunarodnih Pravila za izbjegavanje sudara na moru.

Pomorski incident

Ovo je inače čak treća i najozbiljnija pomorska nezgoda koja je danas prijavljena UPSUL-u i pomorskim vlastima u akvatorijumu Boke koje pokriva Lučka kapetanija Kotor – ispostava Tivat. Uz to, UPSUL je danas u barskom  akvatorijumu imao još jednu uzbunu zbog poziva u pomoć sa jedne jahte čiji je skiper prijavio da ima požar na motoru, ali se ta dojava na kraju srećom, pokazala kao lažna.

Izvor:S.L.

Najčitanije