16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Saobraćajni kolaps na primorju i ovog ljeta

Saobraćajne gužve na magistrali – foto Boka News

Kao i svih prethodnih godina, sa početkom turističke sezone dolaze do izražaja brojni saobraćajni i komunalni problemi širom Boke Kotorske, kao i na saobraćajnici koja vodi prema Budvi. Gužve prema svim gradovima su posebno izražene od kružnog toka na krtoljskoj raskrsnici prema Tivtu, kroz tunel prema Kotoru, od Meljina ka Herceg Novom, od plaže „Jaz“ ka Budvi.

Ako putujete prema Budvi, ili prema Tivtu, već od polovine Aerodroma bićete primorani da se sporo krećete u koloni, bilo da ste krenuli na ljetovanje, ili ste u tranzitu, ili možda idete na posao. Još gora situacija je sa višeminutnim čekanjem u tunelu Vrmac na putu za Kotor, u kojem, pritom, ne radi ventilacija čak ni u vrelim ljetnjim danima.

Primorski gradovi nisu riješili ni problem slobodnih parking mjesta. Nedostatak mjesta za parkiranje koji je u Tivtu posebno izražen u večernjim satima, postao je razlog zašto brojni posjetioci odustaju od posjete kulturnim manifestacijama i feštama.

Tunel Kotor – gužve – foto Boka News

„U koloni smo, od kružnog toka koji vodi prema Tivtu, proveli oko sat vremena. Sada čekamo da neko izađe kako bismo se parkirali“, kazao nam je jedan turista koji je došao sa porodicom na „Feštu od ribe i vina“, a sinoć smo ga zatekli u koloni na ulaznoj rampi parkinga u blizini vrtića „Bambi“.

„Ovako ne ide, grad mora obezbijediti mnogo više parking prostora ili izgraditi parking garažu“, rekao nam je zaposlenik Parking servisa koji je pokušavao pronaći slobodna mjesta za automobile koji su čekali.

Službenici saobraćajne policije od popodnevnih do kasnih večernjih sati, „zatvore“ dva ulaza iz smjera Aerodroma Tivat prema centru grada, kako bi ubrzali protok saobraćaja.
U petak veče je u Tivtu bila organizovana fešta „Veče ribe i vina“ i duž šetališta Pine bila je izražena gužva. Stariji bračni par je uzalud tražio mjesto na klupama duž šetališta. Njih su već zauzeli prodavci dječijih svijetlećih balona koji nisu koristili prostor predviđen opštinskom odlukom o privremenim objektima.

„Ovako nas ugrožavaju… nemamo gdje sjesti. Zašto moramo ići u kafić ili restoran, u koji se mjesta moraju unapred rezervisati? Što radi komunalna policija?“, ljutito su komentarisali nezadovoljni mještani.

Tivat – Pine – foto čitalac

U prijepodnevnim satima, svaki dan možete vidjeti parkirana vozila u traci gdje nije dozvoljeno zadržavanje, bilo u Sremsko-karlovačkoj ulici u centru grada, iz koje se ulazi u garažu za parkiranje, ili na ulazu u grad pored samoposluge „Helada“, što značajno ometa vozače i stvara gužvu.

I tako iz godine u godinu, komunalni problemi koji svakodnevno ugrožavaju i mještane i goste u ljetnjim mjesecima, ne rješavaju se! Obilaznica, parking, problemi sa nestankom vode ili struje u Kotoru, izgradnja kanalizacije u dijelu opštine Tivat – Donja Lastva, problemi duž Hercegnovske rivijere, pominju se samo u predizbornim obećanjima.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije