20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski muzej Crne Gore Kotor predstavljen na Krku izložbom “Hod kroz vrijeme i događanja“

Krk – Izložba Hod kroz vrijeme i događanja

Kao rezultat međunarodne kulturne saradnje na relaciji Kotor – Krk, povodom obilježavanja 452-godišnjice Lepantske bitke, u okviru manifestacije Štorija o galiji, u galeriji Decumanus na Krku, 06.10.2023 otvorena je izložba “Hod kroz vrijeme i događanja“, autora Radojke Abramović, Danijele Nikčević, Dijane Đurašković Tomislava Bonića i Ilije Mlinarevića.

Na izložbi su govorili direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, mr Maja Uskoković, direktorica Centra za kulturu grada Krka Maja Parentić, a nešto više o samoj izložbi rekla je Dijana Đurašković.

Krk – Izložba Hod kroz vrijeme i događanja

Riječ je o izložbi osmišljenoj i postavljenoj povodom proslave 70. godina postojanja i rada Pomorskog muzeja Crne Gore, kako bi se sumirali utisci i napravila rekapitulacija postignutog u proteklih sedam decenija njegovog rada i postojanja.

Sama postavka predstavlja izbor iz bogate i raznovrsne dokumentacije prikupljane tokom tog perioda, a koja prikazuje istoriju i hronologiju djelovanja Pomorskog muzeja Crne Gore kroz dokumentovanje njegovog programskog sadržaja i kontinuiteta rada.

Krk – Izložba Hod kroz vrijeme i događanja

Izložbom su tako obuhvaćene najvažnije etape u razvoju muzejskih aktivnosti od osnivanja Muzeja, pa sve do programa novijeg datuma, koji ukazuju na to kako zadatak ove relevantne ustanove nije samo očuvanje muzejskih predmeta, već i učestovanje u najrazličitijim aktivnostima vezanim uz pomorsku i kulturnu tematiku.

U pitanju su, dakle, četiri etape: period od osnivanja Muzeja do katastrofalnog potresa 1979., (2) period sanacije Muzeja i njegovo ponovno otvaranje 1984., period nakon zemljotresa, do ratnih zbivanja devedesetih godina prošlog vijeka, i period od 2000. godine do današnjih dana.

Svi zainteresovani izložbu će moći pogledati do. 26.10.2023.

Najčitanije