20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski pilot poginuo u padu s peljarskih ljestvi

peljarske-ljestve – Foto: gCaptain

Pomorski pilot poginuo je u nedjelju dok se ukrcavao na trgovački brod na ušću Humber u Ujedinjenom Kraljevstvu, izvijestilo je Udruženju pomorskih peljara Ujedinjenog Kraljevstva.

Nesreća se dogodila 8. januara, a pilot je pao s peljarskih ljestvi dok je prelazio s brodice na veliko plovilo, stoji u izvješću. Za nesretnim peljarom u more je skočio njegov kolega, koji ga je potom hitno odveo na obalu. Peljar je prevezen u obližnju bolnicu, no nažalost nije preživio, prenosi The Maritime Executive.

UK MPA je potvrdio da je riječ o britanskom pomorskom pilotu s više od dva desetljeća iskustva, prenosi gCaptain.

“[Naš kolega] bio je poznat po svojoj strasti prema pomorstvu i predanosti poslu. Uskoro je trebao otići u mirovinu nakon mnogo godina rada u pomorskoj industriji, od kojih je posljednja dva desetljeća radio kao peljar. Iskrena sućut obitelji, prijateljima i kolegama”, stoji u priopćenju britanskog MPA.

Ogranak za istraživanje pomorskih nesreća (MAIB) istražuje incident.

“Tim MAIB inspektora i tehničkog osoblja provodi istragu kako bismo razumjeli okolnosti koje su dovele do ove tragične nesreće. Svrha istrage je poboljšati sigurnost i spriječiti slične nesreće ubuduće”, stoji u priopćenju.

Ova tragedija naglašava rizik s kojim se svakodnevno suočavaju pomorski peljari, kažu iz UK MPA.

“Oni su odgovorni za sigurnu plovidbu brodova u lukama, a često u opasnim uvjetima prelaze s jednog plovila na drugo samo uz pomoć ljestava od užeta. To je uvijek riskantno”, stoji u izvješću. “Pozivamo pomorsku industriju i regulatorna tijela da daju prioritet sigurnosti i obuci oko transfera peljara i posade, te da ulažu u sigurne i pouzdane tehnologije i procedure.”

Penjanje s peljarske brodice uz bok broda u pokretu predstavlja rizik, a nesreće s peljarskim ljestvama nažalost nisu neuobičajene, unatoč SOLAS-u i drugim sigurnosnim regulacijama. Mnogi pomorski peljari izvještavaju da se ta pravila ne poštuju uvijek.

Najčitanije