19 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski saobraćaj: Imamo ugovorni odnos sa JP Morsko dobro koji nam daje pravo da obavljamo djelatnost do dodjele koncesije

Pomorski saobraćaj

Nakon što je Vlada Crne Gore na posljednjoj sjednici usvojila Predlog za stavljanje van snage Zaključka broj 07-2498 od 20. juna 2019. godine, u cilju objektivnog i sveobuhvatnog informisanja građana Crne Gore DOO “Pomorski saobraćaj” obraća se javnosti sledećim saopštenjem:

Imajući u vidu da nas niko do ovog momenta iz Vlade ili JP Morsko dobro nije kontaktirao, to ovo Saopštenje dajemo na osnovu dostupnih medijskih informacija.

U dužem vremenskom periodu, a u posljednjih sedam dana intenzivno, od strane Predsjednika Vlade, temeljeno na neistinama, vodi se kampanja protiv Pomorskog saobraćaja, sa jasnom namjerom da se diskredituje ova kompanija. Naravno, Predsjednik zna da se bavi neistinama, ali radi javnosti podsjećamo da „udaraju“ na kompaniju sa Bijele liste poreskih obveznika, koja zapošljava preko stotinu ljudi i najveći je poslodavac u oblasti pomorske privrede u Crnoj Gori…

Na jučerašnjoj sjednici, Vlada je poništila zaključak od prije četiri godine i ushićeno  najavlila da “od danas država preuzima upravljanje trajektnom linijom”, zanemarujući okolnost da Odluka Vlade ne obavezuje Pomorski saobraćaj, već onaj državni organ koji treba da sprovede dalje aktivnosti shodno tom zaključku Vlade. Pomorski saobraćaj ima ugovorni odnos sa Javnim preduzećem Morsko dobro koji nam daje pravo da obavljamo djelatnost do dodjele koncesije, te su netačne i zlonamjerne izjave plasirane od strane zvaničnika da ova kompanija posluje nezakonito.

Od JP Morsko dobro se sada očekuje dalje postupanje.

Prozivaju nas da obavljamo djelatnost bez koncesije, pri čemu ne pominju da su ignorisali sve naše molbe za raspisivanje tendera. Privremeno rješenje na osnovu kojeg od 2019.godine obavljamo djelatnost najmanje je nama odgovaralo. Ovo privremeno rješenje je bilo iznudjeni oblik prevazilaženja pravnog vakuma do stvaranja uslova za raspisivanje tendera za dodjelu koncesije i ni u kom slučaju nije zavisilo od Pomorskog saobraćaja. Pompezno, nekoliko puta ponovljeno od strane Predsjednika Vlade u tehničkom mandatu, presijecanje Gordijevog čvora je nepromišljeno i nepotrebno – dovoljno je bilo da je ta ista Vlada samo povukla konop na jednu stranu i prosto raspisala tender za koncesiju i sve bi bilo razriješeno na zakonit način.

Sve i pod uslovom da je istinita teza o nezakonitom obavljanju ove djelatnosti, a nije, neubjedljivo zvuči da će se ta navodna nezakonitost otkloniti tako što će na isti način, bez koncesije, djelatnost  obavljati neko drugi, pa bilo to i državno preduzeće.

Takvo postupanje bjelodano ukazuje na radnju koja bez sumnje ima svoju špekulativnu pozadinu.

Takođe, ostaje da se vidi koliko će ovakvo stihijsko i nepromišljeno djelovanje koštati građane Crne Gore u svakom smislu?!

Licitira se ovih dana i sa iznosom naknade koju plaćamo za korišćenje obale, tj. pominju se „mrvice“ državi, kao da je to što se plaća Morskom dobru jedino što prihoduje država od Pomorskog saobraćaja. Ne plaćamo 200 000 eura, kako vole da kažu, nego 4 % ukupnog mjesečnog prihoda od prodatih karata što je iznos između 200.000€ i 300.000 €. Pored toga u državnu kasu se svake godine sliva pozamašan iznos prihoda od ove kompanije. Samo po osnovu PDV-a, poreza na dobit i poreza i doprinosa za zarade za prošlu godinu inkasirali su preko 2.000.000€. Za poslednje 4 godine za ove svrhe izdvojili smo između 6.000.000 € i 7.000.000€. A gdje su ostala fiskalna i nefisklna davanja.

Podsjećamo da u periodu korone nije otpušten ni jedan radnik, da su svi zaposleni primali pune zarade kao da je bila puna uposlenost. U proteklom periodu smo modernizovali flotu, pristupne saobraćajnice, pristaništa, poslovnu zgradu, izgradili dva nova broda…

Poslije svega, iz Vlade su tražili da u „džentlamenskom dogovoru oslobodimo pristanište i liniju“, zaboravljajući da bi džentlamenski bilo da su nas pozvali i upoznali sa namjerama umjesto što iz medija saznajemo da su nam ostavili rok od 45 dana, „ako želimo, da vozimo“! Kao da je to pitanje želje, a ne zaključenog pravnog posla! Još nijesmo obaviješteni kakvo će zakonito rješenje ponuditi za tih 45 dana. Ako je “džentlmenska” ponuda za račun našeg benefita, apelujemo da budu efikasni i da već od ponedjeljka preuzmu posao, što će njima biti od koristi imajući u vidu izazove turističke sezone koja nadolazi.

Vlada ovakvim i sličnim postupanjem šalje poruku svim investitorima u kakvom nepredvidivom ambijentu posluje crnogorska privreda i da su za nju zaključeni ugovori samo „mrtvo slovo na papiru“.

DOO Pomorski saobraćaj

Najčitanije