12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Pomorski saobraćaj” po drugi put mora vratiti trojicu radnika na posao

Pomorski saobraćaj – foto Boka News

Viši sud u Podgorici, kao drugostepeni, odbio je žalbu firme  DOO “Pomorski saobraćaj” Kamenari i potvrdio presudu Osnovnog suda u Herceg Novom od 30.oktobra prošle godine kojim je odluka menadžmenta te kompanije o davanju otkaza trojici radnika te proglašena nezakonitom.

Prvostepenom presudom sutkinja Osnovnog suda u Herceg Novom Tanja Vidić usvojila tužbeni zahtjev tužilaca Edvarda Krivokapića, Predraga Pavlović i Miodraga Radanovića te je poništila kao nezakonite, odluke o prestanku radnog odnosa za tu trojicu zaposlenih u kompaniji “Pomorski saobraćaj”.

Menadžment se žalio na tu presudu ali je Viši sud odbio žalbu te firme i potvrdio prvostepenu presudu, naloživši “Pomorskom saobraćaju” da roku do osam dana od dana pravosnažnosti presude, vrati trojicu otpuštenih radnika na posao, pod prijetnjom prinudnog izvrpšenja. “Pomorski saobraćaj” dužan je i  da tužiocima nadoknadi i troškove postupka u ukupnom iznosu od 1.664 eura, takođe u roku od osam dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Nakon drugostepene presude Višeg suda u Podgirici, trojica bivših radniak Pomorksog saobraćaja Edvard Krivokapić, Predrag Pavlović i Miodrag Radanović  već po drugi put se, pravosnažno okončavši te sporove u svoju korist, vraćaju na posao, jer ih je izvršni direktor i suvlasnik “Pomorskog saobraćaja” Dejan Ban već dva puta otpuštao.

Naime, njih trojica su prvi put 2016. godine dobili presudu u svoju korist kojom ih je Viši sud u Podgorici vratio na posao, da bi ih direktor Dejan Ban, mjesec dana nakon što su se vratili u firmu, ponovo otpustio. Radnici su ponovo 2019. tužili kompaniju i dobili pravosnažnu presudu Osnovnog suda u Herceg Novom krajem prošle godine, a koju je sada potvrdio i Viši sud.

“Pomorski saobraćaj” je kompanija koja se nbavi trajektnim  prevozom na jedinoj takvoj liniji u državi, Lepetane-Kamenari preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj. Ta kompanija u vlasništvu je podgoričkih biznismena Dejana i Dušana Bana, bliksih predsjedniku Crne Gore i lideru DPS-a Milu Đukanoviću, kao i njihovog poslovnog partnera Željka Mihailovića. Proteklu godinu dana obilježili su sukobi menadžmenta “Pomorksog saobraćaja” sa radnicima, nakon osnivanja prvog sindikata u toj kompaniji. Sindikalno organizovanje radnika i njihova zalaganja za poboljšanje uslovva rada i povećanje primanja, izazvali su naime, oštru reakciju menadmenta koji je ubrzo pod raznim izgovorima, otpustio deset članova sindikata, među kojima i predsjednika te radnilke asocijacije Ivana Vučinovića. Otpušteni radnici potom su tužili firmu zbog kako tvrde nezakonitih otkaza i te parnice su većim dijelom, još u toku.

Predsjednk Nezavisnog sindikata “Pomorskog saobraćaja” Ivan Vučinović juče je pozdravio odluku Višeg suda u Podgiricu da trojicu njegovig kolega vrati na posao i naglasio da sve što se događalo nakon osnivanja sindikata u toj kompaniji u oktobru 2019. na ovamo, dokazuje da je poslodavac “namjerno vršio diskriminaciju članova te organizacije i pokušavao na svaki način da uguši njeno djelovanje”.

„Jasno je da se radi o kršenju radnih prava, na šta smo svo vrijeme ukazivali i javnosti i inspekcijama i što još uvijek dokazujemo putem institucija sistema. Sindikat je i osnovan kako bi zaštitio prava radnika, a direktor Dejan Ban se svojski potrudio da sindikat rasformira prije nego što je on i počeo da djeluje te da svim članovima sindikata podijeli nezakonite otkaze, za šta se nadamo da ćemo dokazati, kao i u ovom slučaju naših kolega Krivokapića, Pavlovića i Radanoviča”-kazao je Vučinović.

Advokat Jovan Pejović iz Herceg Novog koji zastupa veći dio od ukuono 20-tak radnika koji su po raznim osnovama u proteklih par godina tužili “Pomorski saobraćaj”, ističe da “ovakvo kršpenje prava radnika još nije zabilježeno”.

„Najnovije presude Osnovnog suda u Herceg Novom i Višeg suda iz Podgorice potvrđuju da se u DOO “Pomorski saobraćaj” masovno krše prava iz rada. Trenutno zastupam dvadesetak bivših i sadašnjih radnika ove firme. Posebno bih istakao drskost u ovom predmetu, jer je kompletna sindikalna organizacija dobila otkaz što je nezabilježeno kako u Crnoj Gori tako i šire. Očekujem da će sudovi ostati na dosadašnjem nivou u odbrani zakonitosti i socijalnih prava radnika“ -kazao je Pejović.

Pored tužbi za nezakonite otkaze, radnici “Pomorskog saobraćaja” menadžment kompanije su tužili i za za neisplaćeni minuli rad, topli obrok, prekovremeni rad i neiskorišćene godišnje odmore, a ti su postupci još u toku.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije