20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Na pomorskoj fešti više od 50 tradicijskih brodova i jedrenjaka sa cijelog Jadrana

Dani u Vali - Hvar
Dani u Vali – Hvar
U povodu obilježavanja 2400. godišnjice utemeljenja grčkog polisa Farosa, današnjega Staroga Grada na Hvaru, Udruga Cronaves iz Splita od 8. do 11.septembra 2016. organizuje međunarodni Festival Dani u Vali.

Riječ je o festivalu mora, pomorstva i maritimne baštine, prvome takve vrste u Hrvatskoj, na kojemu će se okupiti 60-ak starih, tradicijskih brodova iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, od brijunske batane do leuta iz Vela Luke i neretvanske trupice.

-Festivalski program osmislili su članovi Udruge Cronaves s proslavljenim jedriličarom Leom Lemešićem, koji je i prvi kormilar leuta „Slobodna Dalmacija” o kojemu od prošle godine skrbi Cronaves. Posebna festivalska atrakcija bit će noćna parada brodova, kada će se tradicionalnim barkama priključiti i klasične drvene jedrilice, drveni obiteljski krstaši iz 50-ih i 60-ih godina te moderne barke i jedrilice koje se zateknu u starogradskom zaljevu, ukupno 15-ak tipova brodova, najavljuje Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves.

Na starogradskoj Rivi sagradit će se maritimno selo, u kojemu će se svakodnevno održavati radionice za djecu, radionica tradicionalne gradnje broda kalafata s otoka Murtera te radionica izrade tradicionalnih ribarskih alata, a uz bogat kulturno-umjetnički program, cjelovečernje koncerte i izložbe, održat će se okrugli stolovi o hrvatskoj maritimnoj baštini te znanstveni skup „Faros i Starogradsko polje”.

Festival Dani u Vali predstavljen je u Europskom parlamentu u Bruxellesu te na najvećem svjetskom festivalu mora u Brestu u srpnju ove godine, gdje je dolazak potvrdio i poseban gost Bernard Cadoret, osnivač uglednog nautičkog magazina „Chasse maree” iz Francuske.

Cilj pokretanja prvoga hrvatskog festivala mora pomorstva i maritimne baštine jest promocija nautičkog turizma, podizanje svijesti o Hrvatskoj kao maritimnoj zemlji, prezentacija hrvatske maritimne i kulturne baštine, prezentacija hrvatske gastro-enološke kulture i tradicijskih zanata, ribarskih, brodograditeljskih i nautičkih umijeća te obogaćivanje turističke ponude otoka Hvara i općenito Splitsko-dalmatinske županije.

U službenom dijelu festivala Dani u Vali sudjelovat će 60-ak brodova iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Istru i Kvarner predstavit će deset brodova, sa zadarskog područja dolaze dvije gajete – iz Ugrinića s otoka Pašmana i Condura Croatica iz Zadra.

Iz Šibensko-kninske županije, s otoka Murtera – Jezera i Betine, stiže 15-ak brodova.

Domaćine, Splitsko-dalmatinsku županiju, predstavit će najviše brodova: leuti „Leute moj” i „Slobodna Dalmacija”, paranca „Zmaj 2″ iz Omiša, dvije gajete iz Bola na Braču, 15-ak barki iz Vrboske u organizaciji Udruge Lantina Vrboska, dvije barke iz Hvara, tri falkuše i kuter iz Komiže te tri jedrenjaka – „Bente Dorte”, „Lirica” i „Palmižana” iz Staroga Grada i kao posebna atrakcija, najmanji brod na festivalu, pasara na jedra „Dela” duga 3,60 m.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije dolaze leut i gajeta iz Vela Luke te neretvanska trupica.

Gosti iz Crne gore najavili su dolazak s dvije pasare arsenalke iz Bara izrađene u čuvenoj kalafatskoj radionici Bokovac, a iz Slovenije s dvije klasične drvene jedrilice.

U programu će sudjelovati i jedrilica „Hir 3″ koja je otplovila svijet, nekoliko starih drvenih jedrilica skupine labud classic iz Splita, školski brod „Kraljica mora”, dvije gundule iz Komiže o kojima brine Udruga Palagruža, stari brod koji će na starogradskoj Rivi kalafatat Nikola Skračić s otoka Murtera te veslački kuter Hrvatske ratne mornarice kojemu će se „suprotstaviti” neretvanska lađa sa ženskom posadom.

Najčitanije