26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ponovno tenzije na spornom pristaništu u Krtolima

Na mulu Bazdanj u Krtolima danas je ponovno došlo do pojačanih tenzija i okupljanja večeg broja mještana Krtola koji blokiraju to mjesno pristanište na Obali Đuraševića, nastojeći da na taj nalin kako kažu, spriječe kompaniju „Briv Construction“ iz Kotora da ovdje ponovno na duže vrijeme priveže neko od svojih brojnih hidrograđevinskih plovila.

Mještani koji još od petka u manjem ili većem broju danonoćno dežuraju na mulu Bazdanj spriječavanjući da uz njega pristane „Brivov“ trajekt „Vasilije“ koji bi ovdje kako navode iz te forme, trebalo da iskrca jedan veliki bager-gusjeničar, i jule su imali verbalne okršaje sa vlasnikom te kompanije Vojislavom Bujkovićem koji sa pojavio na licu mjesta. Okupljeni građani tvrde da im je Bujković navodno prijetio i da ih je snimao kamerama sa telefona i sa drona, zbog čega su oni pozvali policiju. Na licu mjesta bio je i Jovo Radonjić, predstavnik za Tivat JP Morsko Dobro koje upravlja mjesnim pristaništem mulo Bazdanj na Obali Đuraševića, kao i predsjednik Mjedne zajednice Krtoli Savo Klakor.

Trajekt „Vasilije“ koji je protekla četiri dana bio vezan za dvije plutače, na par desetina metara od mjesnog pristaništa na kome je trebalo da iskrca bager, nešto poslije 12 časova se udaljio iz ovog akvatorijuma, ali to nije motivisalo građane da odustanu od blokade i dežurstava na obali koji će se, kako kažu nastaviti do daljnjega.

Krtoljani ističu da više „ni po koju cijenu“  neće dozvoliti da se „Brivova“ plovila vežu i duže vrijeme stacioniraju na mulu Bazdanj kao što je to bio slučaj u posljednjih nekoliko godina, već da insistiraju da država konačno sistemski riješi ovaj problem. I mještani, kao što to sa druge strane smatra i menadžment „Briva“, misle da je sistemsko riješenje dugotrajnog problema to da se  kotorskoj hidrograđevinskoj firmi, ali i svim drugim vlasnicima sličnih tehničkih ili turističkih plovila koja nisu u redovnoj radnoj ekspolatciji, od strane države odrediti adekvatno mjesto u Boki gdje bi oni mogi da na duže vrijeme stacuioniraju ta plovila kada ona nisu u radnom pogonu i da pri tome, ne smetaju nikome drugome kao što je to bio slučaj godinama na mulu Bazdanj gdje su ta plovila i aktivnosti koje su se na njima odvijale, štetno djelovale na mještane koji žive u obližnjim kućama i njihovo bavljenje turizmom. Istovremeno, mještani poručuju da će po svaku cijenu braniti svoj životnui prostor i da neće dozvoliti da se mulo Bazdanj koristi drugačije od onoga što mu je osnovna svrha – kratkotrajno pristajanje turistilčkih i ribarskih plovia radi ukrcaja i iskrcaja putnika i tereta, ali ne nikako dugotrajno stacioniranje brodova na ovom mjestu.

Obala Đuraševića – Bazdaqnj mulo

Mještani tvde da po njihvim sazanjima, rukovodstvo Morskog Dobra namjerava da izađe u susret „Brivu“ i omogući toj kompaniji da trajekt „Vasilije“ ponovno „na kraći period“ veže uz mulo Bazdanj, zbog čega će njihovi predstavnici danas otići u Budvu i u direkciji Morskog Dobra insistirati na poštovanju zakona koji kažu, takvo nešto ne omogućava. Advokat mještana Krtola Petar Samardžić u ponedjeljak je ponovno, peti put podnio Lučkoj kapetaniji Kotor i Inspekciji sigurnosti plovidbe prijavu protiv „Briva“ zbog „bspravnog zauzimanja i uzuzriranja državne imovine  – javnog pristaništa“ u Krtolima i ponovno insistirao na uklanjaju trajekta „Vasilije“, remorkera „Krsto“ i dvije nelegalno postavjene privezne plutae iz akvatorijuma mula Bazdanj. Za remorker i plutače inspkecija sigurnosti je već dobijela izvršno riješenje o uklanjaju koje bi u djelo nakoj isteka roka za žalbe 23.oktobra, trebalo da sprovede Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore.

Vlasnik „Briv Constructiona“ Vojislav Bujković nije želio komentarisati današnja zbivanja na Obali Đuraševića.

Izvor:S.L.

Najčitanije