20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Poplave u Libiji: Strahuje se da je 10.000 nestalih

Tisuće poginulih u oluji u Libiji, Foto: Omar Jarhman/Reuters

U snažnoj oluji na istoku Libije, koja je donijela obilne oborine i poplave, prema podacima tamošnjih vlasti poginulo je više od dvije tisuće ljudi, a na tisuće su nestale.

Prema istim izvorima, oštećene su dvije brane, brojne zgrade, kuće i ceste.

Vlasti su proglasile izvanredno stanje. Zatvorene su škole i trgovine, uveden je policijski sat. Zatvorene su i četiri glavne naftne luke.

Dužnosnici Crvenog polumjeseca izvijestili su da je situacija na poplavljenim područjima katastrofalna.

Ministar: Više od 1000 mrtvih pronađeno u libijskom gradu nakon poplava

Više od 1000 tijela pronađeno je u istočnom libijskom gradu Derni nakon što su ga pogodile poplave, rekao je u utorak ministar u vladi na istoku zemlje, dodajući da se očekuje da će konačni broj biti vrlo velik.

“Vratio sam se iz Derne. Stanje je katastrofalno. Tijela leže posvuda – u moru, u dolinama, ispod zgrada”, rekao je Reutersu telefonom Hichem Chkiouat, ministar civilnog zrakoplovstva i član odbora za hitna stanja.

“Broj tijela pronađenih u Derni veći je od 1000”, rekao je.

Očekuje da će konačni broj biti “doista vrlo velik”.

“Ne pretjerujem kada kažem da je 25 posto grada nestalo. Mnoge zgrade su se srušile”, dodao je.

Dužnosnici u administraciji koja vodi istočni dio podijeljene zemlje, rekli su u ponedjeljak da je najmanje 2000 ljudi poginulo u poplavama, iako nije bilo odmah jasno na čemu se temelji ta procjena.

Dužnosnici su rekli da su još tisuće nestale u poplavi, za koju su rekli da je odnijela cijele četvrti nakon pucanja brana iznad grada.

Video podijeljen na Facebooku, koji Reuters nije mogao neovisno potvrditi, prikazuje desetke tijela prekrivenih dekama na pločnicima u Derni.

Libija je politički podijeljena između istoka i zapada, a javne službe su se raspale od pobune koju je 2011. podupirao NATO i koja je potaknula godine sukoba.

Međunarodno priznata vlada u Tripoliju ne kontrolira istočna područja.

Nakon što je prošli tjedan pogodila Grčku, oluja Daniel je u nedjelju zahvatila Sredozemlje te poplavila ceste i uništila zgrade u Derni, a pogodila je i druga naselja duž obale, uključujući drugi najveći libijski grad Benghazi.

Poplave u Libiji izbrisale četvrtinu grada, strahuje se da je 10.000 nestalih

Nakon pucanja brana u velikom nevremenu koje je zahvatilo Libiju otprilike četvrtina grada Derne na istoku zemlje izbrisana je s lica zemlje, objavila je u utorak regionalna administracija, a Crveni križ je priopćio kako se strahuje da je u poplavama diljem zemlje nestalo oko 10.000 ljudi.

Najmanje 1000 tijela već je izvučeno samo u Derni. Lokalni dužnosnici strahuju da bi broj mrtvih mogao biti znatno veći nakon što je oluja Daniel prešla Sredozemljem i pogodila zemlju čije su gospodarstvo, infrastruktura i standard u katastrofalnom stanju nakon više od desetljeća sukoba.

Novinar Reutersa je, na putu prema Derni, obalnom gradu s oko 125.000 stanovnika, uz rub ceste vidio prevrnuta vozila, srušena stabla i napuštene, poplavljene kuće.

Ministar je poslije za Al Jazeeru rekao kako očekuje da će ukupan broj mrtvih u cijeloj zemlji na kraju dosegnuti i više od 2500 jer neprestano stižu novi podaci o nestalima, a brojevi rastu.

“Iz vlastitih neovisnih izvora možemo potvrditi da je broj nestalih zasad oko 10.000”, rekao je putem videoveze iz Tunisa novinarima u Ženevi Tamer Ramadan, voditelj izaslanstva Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).

U jednoj od videosnimki na Facebooku, koju Reuters nije mogao potvrditi iz neovisnih izvora, vide se tijela prekrivena dekama na pločnicima Derne. Prema gradu kreću brojni konvoji s humanitarnom pomoći.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije