21 C
Kotor

Slušaj online radio

Popović Samardžić: Nema kapaciteta za transformaciju OB Kotor i Berane

Odluka o transformaciji opštih bolnica (OB) Kotor i Berane u kliničko-bolničke centre donešena je bez potrebnih analiza, rekla je epidemiloškinja i predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić, ocjenjujući da te ustanove nemaju dovoljno kapaciteta za takvu transformaciju.

Ona je, u intervjuu Agenciji MINA, rekla da bi voljela da premijer Dritan Abazović i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kažu koje su to potrebe stanovništva južne, sjeverne i centralne regije koje oni transformacijom bolnica žele da zadovolje.

“Pretpostavljam da se to radi u odnosu na neke potrebe stanovništva za zdravstvenom uslugom, a ne u cilju političke ili partijske afirmacije, što je u dosadašnjem periodu uglavnom bio kriterijum”, kazala je Popović Samardžić.

Ona smatra da Crna Gora ne prikuplja sistematično podatke o zdravlju stanovnišva, i da se podaci, koji se prikupljaju, ne analiziraju i ne publikuju dobro.

“Generalno jako malo znamo na osnovu fakata o stvarinim potrebama našeg stanovništva kad je u pitanju zdravstvena zaštita, pravovremenost i dostupnost”, ocijenila je Popović Samardžić.

Ona je rekla da se postavlja pitanje da li OB Kotor i Berane mogu svojim prostornim kapacitetima da izdrže transformaciju dodajući da kotorska bolnica nema mogućnost prostornog širenja.

“Voljela bih da znamo na koji način će se pristupati tim bolnicama jer građani dobro znaju kakav je pristup Kotoru u vrijeme ljetnje sezone. Ukoliko treba da prolazite kroz Vrmac, vrlo često su tu zastoji, tako da ne znam kako se zamišlja transport pacijenata”, saopštila je Popović Samardžić.

Prema njenim riječima, u uređenim državama, takve odluke se donose na osnovu analiza.

Opšta bolnica Kotor – foto Boka News

Popović Samardžić je kazala da je odluci treba da prethodi ekonomska i kadrovska analiza, i razne vrste multidisciplinarnog pristupa koji treba da odgovore da li za nečim stvarno postoji potreba u zdravstvenom sistemu, koje grane medicine treba da se razvijaju, sa kojim ciljem se određenim promjenama pristupa.

“Ne vidim da je napravljena ikakva analza. Znam otprilike kakve analize treba da prethode ovakvim odlukama i vrlo pouzdano znam da se u Crnoj Gori one ne rade, da se ne prikupljaju podaci koji bi vam omogućili da napravite jednu takvu analizu. Sve ovo sa čim nas zasipaju vidim kao propagandu –eksperiment koji može da uspije a ne mora”, smatra Popović Samardžić.

Ona je ocijenila da za transformaciju OB Kotor i Berane nema dovoljno kadra.

“Pogotovo u Kotoru imamo grane medicine u OB koje jedva uspijevaju da se održe, zbog odliva ljekarskog kadra. Mi smo najavili transformaciju a još nemamo kapacitete izgrađene za takvo nešto tako da, ovo je propaganda”, rekla je Popović Samardžić.

Cijeli interviju možete pogledati i poslušati u video formi.

Izvor:Mina

Najčitanije