19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Popunjeni kapaciteti u kotorskoj bolnici, sistem funkcioniše

Kotor

Gotovo prazne ulice, trgovi i lokali i rijetki prolaznici sa maskama slika su ozbiljno shvaćenog kovid prisustva u Kotoru. Ozbiljni su i podaci 521 trenutno inficiranih uz 17 onih koji su izgubili borbu sa virusom.

“Do današnjeg dana imamo ukupno oboljelih, onih koji su trenutno inficirani, ili koji su prebolovali covid preko hiljadu i stotinu, dakle imamo gotovo pet procenata ukupnog stanovništva naša opštine koje je ili trenutno inficirano ili je preboljelo. Očigledno je i povećano vođenje računa o svim onim mjerama i naredbama koje su date od strane medicinskih vlasti”, kazao je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Od kada je nedavno otvoreno kovid odjeljenje kotorske bolnice je stalno puno.

“Kroz našu kovid bolnicu je do sada mislim prošlo, da kažem, nekih 80 pacijenata. U momentu imamo 16 pacijenata, imamo četiri životno ugrožena pacijenta. Jedan pacijent je na respiratoru, dok je jedan na mehaničkoj neinvazivnoj ventilaciji”, saopštio je Davor Kumburović, direktor Opšte bolnice Kotor.

Stalna nastojanja da se smanje kontakti, dezinfekcija javnih površina, te pozivanje na odgovornost i nošenje maski počinju da daju rezultate.

“Mislim da su mjere koje su donešene da su počele davati određene rezultate, puni taj kapicet mjera ćemo osjetiti tek u narednom period, mislim narednih desetak, 15 dana”, ocijenio je Kumburović.

“Pored one financijske pomoći koju smo dali bolnici za borbu protiv kovida, opredijelili smo i dio službenika opštine koji pomažu epidemiološkoj službi, sanitarnoj inspektorki smo opredijelili prostorije za rad”, naveo je Vladimir Jokić.

Bolnica Kotor foto Boka News

Kotoru su pripravni i za ono što još može donijeti duga kovid kriza.

“Mi smo licitirali sa deset kreveta, međutim sad smo taj kapacitet proširili na nekih dvadesetak kreveta. Ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtijevala od nas, naravno da ćemo naći neki način da te kapacitete proširimo”, kazao je predsjednik Opštine Kotor.

Od juna se od kovida oporavilo 604 Kotorana.

Izvor:RTCG

Najčitanije