11 C
Kotor

Slušaj online radio

Popuštanje mjera u Srbiji: Otvaranje kafića i restorana

Beograd – foto EPA

U okviru popuštanja mjera prevencije širenja virusa korona od danas su u Srbiji počeli da rade kafići i restorani. Prvi dan rada posle mesec i po dana pauze,ugostitelji su spremno dočekali, uglavnom se pridržavajući preporuka nadležnih o poštovanju fizičkog distanciranja kao i higijenski mera.

Ugostitelj Vladimir Žikić, menadžer jednog kafića u Beogradu za Radio Slobodna Evropa kaže da su i zaposleni i gosti primenili sva pravila boravka u kafeima.

”Dezobarijere, hemija, za dezinfekciju ruku, maske nose zaposleni, rukavice. To se sve poštuje i gosti poštuju udaljenost i rastojanje od dva metra. Za sad je sve kako treba. Taj prvi dan, da kažem, prolazi kako treba”, kaže Žikić. On dodaje da je protekli period bio veliki finansijski udarac za ugostitelje.

”Po našim procenama biće potrebno jedno tri meseca da se to sve stabilizuje i očekujemo tamo od septembra da će, da kažem, krenuti sa plusom”, ocenjuje ovaj ugostitelj.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda objavio je krajem prošle nedelje preporuke u vezi sa radom restorana i kafića.

Po tim preporukama, rad ugostiteljskih objekata obuhvataće dostavu hrane na kućnu adresu, šaltersku prodaju hrane i pića, rad objekata na otvorenom (bašte) i u zatvorenom prostoru.

Tokom rada ugostitelji će morati da obezbede potrebnu količinu zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za zaposlene i korisnike, uz obavezno fizičko distanciranje. Takođe, gosti će u ugostiteljske objekte morati da ulaze sa maskom i rukavicama koje će moći da skinu, kako je rečeno, “neposredno pred konzumaciju hrane i pića“.

Kafići i restorani u Srbiji zatvoreni su odlukom Vlade 21. marta u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

U procesu postepenog popuštanja mera prevencije, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da očekuje ukidanje vanrednog stanja 7. maja.

Od kraja aprila vlasti u Srbiji su odlučile da započnu sa ublažavanjem mera, pa tako od 27. aprila građani stariji od 65 godina, za koje je do tada važila totalna zabrana kretanja, mogu svakoga dana da izlaze u šetnju u trajanju od sat vremena, u periodu između 18 časova i 1 čas posle ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

U međuvremenu su otvorene i pijace, kao i parkovi i šetališta. Dozvoljeni su i treninzi na otvorenom uz poštovanje preporuka za zaštitu od korona virusa.

Od 4. maja će biti uspostavljen železnički i drumski međugradski saobraćaj uz poštovanje svih mera zaštite, kao i gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu, ali da se u autobusima gradskog saobraćaja ne uključuje klimatizacija.

Najavljeno je da će od 8. maja biti otvoreni tržni centri uz vođenje računa o broju korisnika, distanci i uz koršćenje zaštitnih sredstava.

Vrtići i produženi boravak u školama za decu koju nema ko da čuva počinju da rade 11. maja. Od 18. maja biće uspostavljen avio saobraćaj.

Najčitanije