16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Poreč: Otvorena najveća regionalna izložba vina Vinistra

Vinistra

Najveća i najstarija regionalna izložba vina “Vinistra” svečano je u petak otvorena u porečkoj sportskoj dvorani Žatika, gdje na 3.500 četvornih metara izlaže više od 110 izlagača, od čega 80 vinara.

Predstavljanje europskog projekta The Malvasia Myth i masterclass s vinima iz projekta, vođena degustacija svjetskih malvazija, Chardonnay expression in Istria, pjenušci od autohtonih kvarnerskih sorti, finger food Plave Lagune u pop-up vinoteci, tek je mali dio bogatog stručnog programa koji očekuje do nedjelje posjetitelje Vinistre u Poreču.

“Istarska županija od samih početaka prati i financijski podupire Vinistru, jer su vino i vinarstvo dio naše tradicije i regionalnog identiteta. Danas s ponosom možemo reći da je Istra svjetski brend, bilo da govorimo o našim vinima ili maslinovom ulju”, poručio je istarski župan Boris Miletić.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić istaknuo je kako je “Vinistra za Poreč, ali i Hrvatsku puno više od sajma vina i vinarske opreme”.

“Ona je kroz sve svoje godine djelovanja brendirala i Istru, i malvaziju, i Poreč kao mjesto susreta najboljih vinara”, naglasio je Peršurić.

Važnosti te manifestacije za promociju vina istaknuo je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić, dok je predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti potvrdio kako interes izlagača nikad nije bio veći, vjerojatno i zato što su se nakon dvije restrikcijske godine svi zaželjeli druženja s poslovnim partnerima i ljubiteljima vina.

“Lanjska godina označila je povratak u velikom stilu i u principu je bila bolja od svih očekivanja. Odradilo se jako puno posla i mislim da su istarski vinari generalno bili zadovoljni prodajom”, poručio je Benvenuti.

Na ovogodišnjem izdanju Vinistre sudjeluju i međunarodni partneri na projektu „The Malvasia Myth“, čiji je cilj valoriziranje i brendiranje svih vina koji se danas nazivaju imenom Malvazija, odnosno promocija njihovih područja i proizvođača.

LAG „Središnja Istra“, kao partner na ovom projektu, u suradnji s Udrugom Vinistra ugostit će predstavnike partnera iz Grčke i Italije te ih upoznati s područjem, specifičnostima, razvojem i značajem malvazija u Istarskoj županiji. Partneri će ujedno na zajedničkom štandu na Vinistri predstaviti svoja vina te će tako posjetitelji moći kušati malvazije iz Grčke i Italije, ali i ostalih područja koja se diče proizvodnjom ove vinske sorte.

Po prvi put u sklopu Vinistre postavljen je i štand posvećen ocjenjivanju Svijet malvazija gdje će se na tom punktu moći kušati malvazije iz deset zemalja uz vođene degustacije sommeliera u suradnji sa Hrvatskim sommelier klubom.

Izvor:Hina

Najčitanije