8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

“Porodica Radimir – Priče iz pera, mača i mora”

“Porodica Radimir – Priče iz pera, mača i mora”, naziv je izložbe koja je u subotu otvorena u crkvi Svetog Mihovila u Dobroti.

Istorijski dokumenti i zapisi, znamenje, medalje, diplome, portreti, uniforme, marinističko slikarstvo iz porodične kolekcije samo su dio porodične Zbirke Radimir, koja govori o trajanju i djelovanju zapaženih članova ove porodice.

„Govor o porodičnim zaostavštinama Bokelja je govor o istoriji ovoga kraja. Iz kapetanskih kuća, palata i zbirki zahvatamo fragmente prošlosti u želji da ih mozaički posložimo, rekonstruišemo i razumijemo koncepte postojeće kulture, obrazovanja, manira i vrijednosti“, kazala je, otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti Katarina Jović iz Budve.

Porodica Radimir – Priče iz pera, mača i mora

Podsjećanje na živote kapetanskih porodica, među kojima su se Radimiri svakako isticali, poduhvat koji znači pamćenje kulturnog, političkog i ekonomskog razvoja Dobrote i Boke Kotorske, poručila je ona.

„Taj razvoj se ne zadržava samo na ovom tlu, već uzima učešće u iscrtavanju međunarodnih mapa. Njih su oblikovali sukobi i primirja, određujući diplomatske, društvene i privredne domete Boke, ali istovremeno utičući na opštepolitičke prilike mediteranskog svijeta, Evrope i šire. Kapetani porodice Radimir su nerijetko držali smjer ovih kretanja, određujući javni i kulturni život Boke Kotorske. Činili su to svojim učešćem u prekomorskim poslovima, bitkama i kulturnoj razmjeni, kao predstavnici duhovnosti, mecene i ratnici. Zato se može reći da, kada govorimo o porodici Radimir, govorimo o onima koji su perom i mačem ispisivali istoriju ovog kraja“, kazala je Jović.

Izložba je ostvarena zaslugom Zorana Radimira, vlasnika kolekcije, koji već dugi niz godina uspješno, kreativno i neumorno upoznaje javnost sa dragocjenostima ovoga kraja

Ovom prilikom predstavljena je i knjižica “Porodica Radimir – Priče iz pera, mača i mora”.

Izložba se može pogledati do 15. septembra – crkva Svetog Mihovila Dobrota.

Najčitanije