15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Portu helipad na obali, Luštici granični prelaz

Porto Montenegro – helipad

Vlada je u četvrtak bez rasprave, donijela odluku o Izmjeni i dopuni Plana objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za period 2016-18. godina, za dvije lokacije na teritoriji Opštine Tivat kojima je udovoljila želji dva velika strana investitira – kompanija Adriatic Marinas i Luštica Development.

Kabinet prmijera Duška Markovića dao je zeleno svjetlo na predlog koji je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, da se za ovu sezonu u formi prirvenmenih objekata na obali, omogući Adriatic Marinasu da u kompleksu Porto Montenegra napravi helipad – mjesto za slijetanje i uzlijetanje helikoptera, dok je Luštici Develpment omogućena gradnja privremenog objekta za smještaj državnih administrativnih službi na novom pomorskom granilnom prelazu u njihovom turističkom resortu Luštica Bay, na obali zaliva Trašte.

Helipad je znatno jednostavniji objekat od helidroma koji je podrazumijeva čitav niz pratećih infrstarukturnih, sigurnosnih i bezbjedonosnih sadržaja za naesmetano odvijanje helikopterskih operacija. Porto Montenegro je prije dvije gdoine uz više nego milionska ulaganja, napravio helidrom u istočnom dijelu tog kompleksa, neposredno uz tivatski veliki Gradski park i objekte OŠ „Drago Milović“, Srednje škole „Mladost“ i međunarodne škole Knightsbridhge, ali nije dobio zeleno svjetlo od Agencije za civilno vazduhplovstbo da u upotrebu stavi taj objekat jer je ACV smatrala da se sa te lokacije ne mogu na siguran načinodvijati operacije helikoptera, Zato je za ovu sezonu pribjegnuto jednostavnijem i jeftinijem riješenju da se bogatim gostima tog nautičkg kompleksa omogući da u neposrednu blizinu svojih stanova ili jahti dođu helikopterom, na način da će se na malom poluostrvu na samom sjeverozapadnom kraju Porto Montenegra, sagraditi helipad. Helipad se planira na poluostrvu između otvorenog bazena Porto Montenegro Yacht Cluba i tzv. oficirskog mula ispred zgrade bivšeg Doma Vojske na Seljanovu – sada upravne zgarde Adriatic Marinasa. Na toj lokaciji prethodno je godinama tokom rada Arsenala skladišten otpadni grit, a tokom izgradnje Porto Montenegra ovdje su bile smještene građevinske mašine i material za gradnju novih djelova obale te marine. Prema izmjenama plana privremenih objekata u zoni morskog dobra koje je prekjuče usvojila Vlada, na ovom sada neuređenom prostoru, tamponiranjem i asfaltiranjem, napraviće se helipad koji obuhvata  uzletišni dio poluprečnika 12,5 metara, saobraćajnicu oko uzletišta širine 3 metra, prilaznu saobraćajnicu širine 6 i dužine 3 metra i tzv. ,,apron’’ – parking za helikoptere. Ipak, da bi se ova lokacija stavila u funkciju helipada, Porto će prethodno morati da pribavi saglasnost ACV-a i Ministarstva soabraćaja.

Mjesto na kojem ce se graditi novi pomorski granicni prelaz

Na Luštici, Vlada je izmijenila plan privremenih objekata za lokaciju Oblatno i omogućila postavljanje privremenog montaćmog objekta površine 390 kvadrata, za smještaj i rad policije, carine i ispostave Lučke kapetanije, na novom pomorskom graničnom prelazu što će profunkcionisati na obali zaliva Trašte, za potrebe novosagrađene marine Luštica Bay.

Izvor:S.L

Najčitanije