9 C
Kotor

Slušaj online radio

Posade na trajektima nezadovoljne, obećali im ugovore na neodređeno vrijeme, sad im nude ugovore do septembra

Zaposleni nezadovoljni – foto RTHN

Trajekti na liniji Kamenari – Lepetane ploviće sve dok zaposleni budu imali validne ugovore o radu. Po isteku ugovora zaustaviće i saobraćaj jer su radnici izigrani, saopštio je danas novinarima Aleksandar Crvenko.


-Još 1. maja nam je obećano da ćemo dobiti ugovore za stalno, zatim u junu, evo došli smo i do jula da bi nam oni ponudili ugovore do septembra. Ljudi su jednostavno revoltirani, izigrani, prevareni i neće da potpisuju takve ugovore, kazao je Crvenko, navodeći da su 72 od 91 zaposlenog odlučni da ne potpisiju još jedan dvomjesečni ugovor, te da su pojedini radnici došli nedavno, unazad 20 dana.

Razgovori sa rukovodstvom Morskog dobra nisu urodili plodom, već im je postavljen ultimatum.

-Pokušali smo da razgovaramo sa njima, ali jednostavno nam je stavljeno do znanja da ko hoće da potpiše – hoće, a ko neće da ide kući. Ludi kojima još nije istekao ugovor će nastaviti dalje da rade, a ostali kojima je ugovor istekao će doći da volontiraju, da nam pomažu bez nadoknade. Znate i sami da, kada nam ugovor istekne, mi više po zakonu ne smijemo da radimo.

Crvenko ističe da su radnici, koji su pomogli da nova firma stane na noge, izigrani, i da više ne vjeruju nikakvim obećanjima.

-Svaki put smo izigrani, i smatramo da je ovo bila ta zadnja granica preko koje nećemo ići. Ne želimo više da potpisujemo ugovor na dva mjeseca, tražimo ono što nam je obećano od starta – to je ugovor za stalno, pogotovo ljudima koji su došli iz „Pomorskog saobraćaja“ od prvoga dana, koji su dali otkaz a imali su tamo ugovoer za stalno. Znači, povjerovali su njihovoj priči, i mojoj priči koju sam im prenio, dali su otkaz, došli su i od prvoga dana su ovdje kako bi ova firma stane na noge, i oni njima ovako vraćaju!

Boka Kotorska – Kamenari – trajekt – foto Boka News

Saobraćaj neće obustavljati, ali bez radnika kojima ističu ugovori trajektna linija neće moći da funkcioniše.

-Nastavili smo i dalje da vozimo, nećemo praviti štrajk, nećemo obustavljati saobraćaj do onog momenta dok nam ugovori ne isteknu ili dok se ne promijeni ovakva politika. Mi nismo političari, niti nas to zanima, obični smo radnici, i jedina solucija da mi nastavimo da radimo su ugovori za stalno. Ispod toga ne idemo, više nema obećanja! Što se tiče korisnika usluga, brodovi će nastaviti da voze sve dok radnici budu imali validan ugovor, a kako kome bude isticao, moraćemo da stanemo. U narednih 10, 15 do 20 dana isteći će postojeći ugovori i svim ostalim radnicima, a bez njih trajektna linija neće moći da funkcioniše, upozorio je Crvenko.

Radio televizija Herceg Novi je pokušala da čuje i drugu stranu, ali direktor JP Morsko dobro Mladen Mikijelj nije odgovarao na pozive.

Izvor:RTHN

Najčitanije