30.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Posađeno osam sadnica rogača duž rive u Donjoj Lastvi

Posađeni rogači u Donjoj Lastvi

Osam sadnica rogača posađeno je danas na rivi u Donjoj Lastvi, u zajedničkoj akciji Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj i d.o.o. „Komunalno“ Tivat.

Duž šetališta, na dijelu od igrališta do parka Ivović, zasađeno je osam rogača visine oko 3,5 m.

Sadnice su zasađene u linijskom rasporedu, poštujući postojeću koncepciju u prostoru, pri čemu je veći broj sadnica skoncentrisan na djelovima rive na kojima je postojeći drvored palmi narušen usljed štete koju je načinio crveni surlaš. Današnjom sadnjom završena je druga faza planiranih radova na sadnji ukrasnog drveća na rivi u Donjoj Lastvi.

Posađeni rogači u Donjoj Lastvi

„Sadnjom autohtonih vrsta, kojima odgovaraju uslovi sredine na konkretnoj lokaciji, i koje se izgledom uklapaju u ambijent rive u Donjoj Lastvi, težimo ka tome da primjerenim hortikulturnim uređenjem ovaj izuzetan prostor bude još ljepši“ – istakla je Tamara Furtula, sekretarka za planiranje prostora i održivi razvoj.

Donja Lastva je inače, mjesto gdje raste jedan od najstarijijih i najvećih primjeraka rogača na tivatskoj rivijeri  – drvo koje je daleke 1886. godine prije odlaska u Ameriku, posadila mještanka Nina Stjepčević. To stablo zvanično je, odlukom lokalnog parlementa, zaštićeni objekat prirode a njemu u čast, već godinama se ljeti u Donjoj Lastvi ljeti organizuje i posebna „Fešta od rogača“.

Najčitanije