21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Posječeno još šest velikih palmi na Pinima

Radnici i operativna Komunalnog preduzeća Tivat posjekli su danas još četri velike palme vrste kanarska dtula sa javnih zelenih površina na rivi Pine u Tivtu, kao i po jedno stablo takvih palmi preko puta sidra na Trgu kulture, odnosno kafea „Sirena“ u Njegoševoj ulici.

Ova stabla, sva stara najmanje po 50 godina ili više, već su bila uništena od strane štetnog insekta – crvenog palminog surlaša. Ova štetočina u protelih par godinaa bukvalno je opustošila feniks odnosno palme vrsta kanarska datula u Tivtu, kako na javnim zelenim povrpinama, tako i na privatnim posjedima. Sa juče posječenim palmama, sa javnih površina je uklonjeno skoro 60 stabala koje je uništio surlaš, tako da je na njima sada preostalo još manje od 190 palmi.

Prema riječima direktora Komunalnog preduzeća, Vlada Đukića palme koje su danas posječene, su bile trule i toliko oštećene da su predstavljale opasnost po prolaznike i morale su biti uklonjene prije predstojećih manifestacija u sklopu “Novembarskih dana” i novogodišnjeg programa na obali Pine.

Komunalci će kako je najavljeno, sutra ukloniti još šest uništenih stabala palmi i to iz malog parka na Trgu Dara Petkovića u centru grada, odnosno iz drvoreda u Donjoj Lastvi.

Posebna Komisija koju je osnovala Opština Tivat inače, donijela je odluku da se od surlaša uništenih i do sada posječenih desetak velikih kanarskih palmi na Pinima ne mijenja sađenjem novih stabala iste vrste kako je to prvobitno bilo planirano.

Sadnja novih palmi za koje je Opština već bila potpisala ugovor vrijedan skoro 85 hiljada eura, ocijenjena je kontraproduktivnom jer je riječ o zaraženom području u kome ova biljka ne bi izdržala preko pola godine. Stoga je za sada neizvjesno kada i kojom novom biljnom vrstom će biti obnovljene zelene površine na Pinima, nekada prepoznatljive po impozantnom drvoredu velikih kanarskih palmi.

Izvor:S.L

Najčitanije